FNV: onder druk acties past Rotterdam thuiszorgbeleid aan

juni 13, 2016 in Thuiszorg

Rotterdam - ErasmusbrugGemeente Rotterdam past haar thuiszorgbeleid aan. Dit maakte de gemeente op 9 juni bekend. Thuiszorgmedewerkers en cliënten voerden, samen met de FNV, al maanden actie om het thuiszorgbeleid aangepast te krijgen. “En met succes!”, zegt Sarah Dobbe, campagneleider FNV Zorg & Welzijn.

Rotterdam voert al sinds 2013 een onwettig zorgbeleid uit, zo oordeelde de hoogste rechter in mei. Al jarenlang krijgen Rotterdamse ouderen en gehandicapten te weinig thuiszorg. Vanmiddag beklimmen onze actievoerders samen de Grote Trap bij het Centraal Station. Hiermee willen ze laten zien dat zij blij zijn met de stappen die de gemeente Rotterdam naar boven maakt. Maar de gemeente is gewaarschuwd; wij kijken kritisch mee of het nieuwe beleid wél voldoet aan de wet.”

Medewerkers blij
Thuiszorgmedewerker Jannie is blij dat Rotterdam het beleid aanpast: “We zijn echt heel erg blij en trots dat er eindelijk naar ons is geluisterd en dat al onze acties zin hebben gehad. Ze zeggen hier altijd, geen woorden maar daden. Dus ja, ik ben heel erg blij, maar wil nu ook niet alleen de woorden maar ook de daden zien. Onze cliënten moeten hun zorg ook echt terugkrijgen.”

Direct aan de slag
Dobbe roept de gemeente op direct aan de slag te gaan: “We blijven kritisch meekijken. Gaan Rotterdamse ouderen en gehandicapten nu na al die jaren eindelijk wél de zorg krijgen die ze nodig hebben? Gaat de gemeente Rotterdam direct aan de slag om opnieuw te onderzoeken wat deze mensen nodig hebben? Kwetsbare mensen hebben nú zorg nodig. En elk uur dat de gemeente deze zorg niet levert, zitten thuiszorgmedewerkers werkloos thuis. Dus gemeente: ga direct aan de slag!”

Geld voor zorg moet naar zorg
De gemeente Rotterdam is niet alleen door de Centrale Raad van Beroep teruggefloten op het huidige zorgbeleid, maar nu blijkt ook dat de havenstad 21 miljoen euro overhoudt op het budget van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Sarah Dobbe zegt hierover: “Cliënten krijgen in Rotterdam al ruim drie jaar te weinig thuiszorg. De gemeente houdt hierdoor miljoenen over. Het geld is er, het is duidelijk wat gedaan moet worden. Elke Rotterdammer moet de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. En thuiszorgmedewerkers moeten weer hun werk kunnen doen. We zijn dus blij dat de gemeente Rotterdam zegt dat ze dit eindelijk gaan doen.”

Delen