CSU en RET leiden kwetsbare Rotterdamse jongeren naar baan

februari 22, 2018 in Sociaal ondernemen

CSU en RET zetten samen een TOP Academie op voor leerlingen in het speciaal- en praktijkonderwijs in Rotterdam. De TOP Academie leidt deze jongeren op voor een baan binnen de facilitaire dienstverlening en biedt hen zo perspectief op werk. Op 21 februari vond de officiële aftrap plaats onder toeziend oog van de Rotterdamse wethouder De Langen (portefeuilles Onderwijs, Jeugd en Zorg).

Met de TOP Academie biedt CSU samen met het Rotterdamse vervoersbedrijf RET scholieren in het Praktijk- en Voortgezet Speciaal Onderwijs betere arbeidskansen. Met TOP (Talentontwikkeling in de Praktijk) kunnen jongeren gerichte werkervaring opdoen. De Academie is door de RET en CSU opgezet in samenwerking met CVO Accent Praktijkonderwijs, de BOOR Arbeidsschool, het Maximacollege en Learn2Work.

Leren in de praktijk
Het onderwijs- en lesprogramma is volledig afgestemd op de werkpraktijk. Omdat het om een doelgroep gaat die zich op de werkvloer beter ontwikkelt dan in de lesbanken, ligt de nadruk steeds op de uitvoering. De jongeren lopen twee jaar lang twee dagen in de week stage bij CSU op twee verschillende locaties van de RET. Vakdocenten en ervaren medewerkers van CSU onderwijzen en begeleiden hen op de werkvloer.

Samen vakmensen opleiden
Gert Zoet, directeur CSU Zuidwest, is enthousiast over de nieuwe TOP Academie:  “We zijn een bedrijf met een sociaal gezicht. Daarom vinden we dat deze kwetsbare jongeren een eerlijke kans verdienen. Werken in de schoonmaak is bij uitstek geschikt voor hen omdat het werk laagdrempelig is en tevens ruimte biedt om door te groeien. Het mooie aan deze TOP Academie is dat we samen onze vakmensen van de toekomst opleiden.”

Ook algemeen directeur Maurice Unck van de RET ziet uit naar de samenwerking. “We vinden het belangrijk deze jongeren een kans op een baan te bieden. We zijn er als bedrijf natuurlijk ook bij gebaat, want wij krijgen zo medewerkers die met hun opleiding aansluiten bij onze dagelijkse werkpraktijk.”

Koploper in sociaal ondernemen
Bij CSU staat goed werkgeverschap hoog op de agenda. Het creëren van werkgelegenheid (social return) is daar een belangrijk onderdeel van. Meer dan 11% van het personeelsbestand van CSU bestaat uit medewerkers met een social return-indicatie (SROI).

In september 2017 bereikte CSU de hoogste trede van de Prestatieladder Socialer Ondernemen. Dit keurmerk is gereserveerd voor bedrijven die koploper zijn in het bieden van werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.

CSU startte in de afgelopen jaren diverse projecten om mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt perspectief op een baan te bieden. Zo zette het schoonmaakbedrijf met Learn2Work in 2016 al een eerdere TOP Academie op voor scholieren in het speciaal- en praktijkonderwijs.

Over CSU
De 50-jarige CSU is vanuit diverse vestigingen landelijk actief in schoonmaak. De onderneming heeft hoofdvestigingen in Uden, Amsterdam, Apeldoorn, Barendrecht, Eindhoven en Rijswijk. CSU biedt werk aan 14.000 mensen en behoort tot de top 3 van schoonmaakbedrijven in Nederland.

Delen