12 oktober: 7e Nationaal Integratiediner aan tafel tegen vooroordelen

oktober 6, 2017 in Sociaal ondernemen

7. Nationaal Integratiediner 2015Voor de zevende keer vindt het Nationaal Integratiediner (NID) op donderdag 12 oktober plaats. Met nog zeven dagen te gaan staat de teller inmiddels al op meer dan 265 locaties. Door heel Nederland worden 12 oktober ontbijten, lunches en diners georganiseerd, waaraan iedereen mag meedoen. Het Nationaal Integratiediner wil vooroordelen in de maatschappij helpen slechten door het mogelijk te maken dat mensen uit verschillende bevolkingsgroepen één keer in het jaar voor elkaar koken en met elkaar eten.

Een kook- en eetfestijn voor het vieren van verschillen en het bevorderen van integratie. Tijdens het Nationaal Integratiediner worden vooroordelen letterlijk hap-slik-weg gegeten. Eten is een intieme bezigheid waardoor mensen zich kwetsbaarder opstellen. Favoriete gerechten uit het land van afkomst vormen een laagdrempelig gespreksonderwerp om meer van elkaar te weten te (willen) komen. Het NID kiest voor de meest brede benadering denkbaar: allochtoon/autochtoon, jong/oud, arm/rijk, gezond/ziek of chronisch arbeidsbeperkt, iedereen kan zich (via www.nationaalintegratiediner.nl) opgeven om mee te koken of mee te eten.

Verdubbeling gastenaantallen
In 2016 aten meer dan 20.000 mensen met elkaar tijdens het NID, maar nog altijd zijn er veel Nederlanders die niet van het Nationaal Integratiediner hebben gehoord of die in eerste instantie negatief reageren. Een aankondiging via social media leidde eind september behalve tot instemming tot harde afwijzingen en het opstoken van het wij-zij vuurtje. De organiserende bedrijven hopen de aantallen bezoekers van vorig jaar op donderdag 12 oktober meer dan te verdubbelen tot rond de 50.000 deelnemers.

Aantal locaties fors uitgebreid
Het NID is een initiatief van het bedrijfsleven, met hoofdsponsoren schoonmaakconcern Asito, ADG dienstengroep en Dirk van den Broek. De supermarktketen doet dit jaar voor het eerst mee als organisator en sponsor. Het aantal locaties waar ontbijten, lunches en diners plaatsvinden is hierdoor enorm uitgebreid. Het NID is in 2011 bedacht door Asito waar 10.000 mensen met meer dan 100 verschillende nationaliteiten werken. Vanuit de behoefte al die verschillende achtergronden zichtbaarder te maken, ontstond het plan om favoriete gerechten uit het land van herkomst voor elkaar te koken en die met elkaar te eten.

Delen