Mkb’ers over scholenschoonmaak: gevecht tegen zwart werken en lage prijzen

september 5, 2014 in Scholenschoonmaak

Amazing Facilitaire Dienstverlening“Je moet de kwaliteit kunnen waarborgen en dus aannemen wat je als bedrijf aankunt.” “Tegen zulke lage prijzen kunnen wij niet opboksen.” “Scholen zijn vaak niet blij met de gevolgen van de aanbestedingsverplichting, omdat de kwaliteit van het schoonmaakonderhoud en de glasbewassing slecht is.” Enkele reacties van mkb’ers, die tientallen jaren actief zijn in de schoonmaaksector en in die tijd veel hebben zien veranderen. De inzet van alleenstaande moeders, die niet op officiële basis scholen schoonmaken is de laatste trend.

“Vijftien jaar lang maakte ik scholen schoon. Op contractbasis en op incidentele basis. Dus bijvoorbeeld het vloeronderhoud. Maar door de klustering van scholen moest er worden aanbesteed en daarbij maakten wij geen kans. Bovendien, voor € 17,- per uur kan ik geen gediplomeerde, professionele schoonmaker inzetten.”

Toezeggingen nakomen
Aan het woord is Diliana Elvers, directeur-eigenaar van De Cleaning Pro. Twee jaar geleden trok zij de stoute schoenen aan en begon zij een eigen, en inmiddels goed lopend, bedrijf in Roosendaal. “Kwaliteit is de kracht van ons bedrijf. Gewoonweg nakomen wat je toezegt. Het afsluiten van mooie contracten en de toezeggingen niet na kunnen komen, daar had ik geen zin meer in. Dus begon ik voor mezelf.” Inmiddels wordt De Cleaning Pro gevormd door elf medewerkers, waaronder vier glazenwassers.”

Elvers maakt zich zorgen over de huidige scholenschoonmaak: “Op de scholen worden de meubels van de kinderen slechts één keer per jaar in de zomervakanties schoongemaakt. Dat is vooral voor een kleuterklas veel te weinig. Maar geen enkele school geeft extra tijd om de meubels bijvoorbeeld één keer per maand te reinigen. Een zorgelijke ontwikkeling voor hygiëne en gezondheid.”

VloeronderhoudClean Result - team
Over de kansen van mkb’ers om contracten voor het schoonmaken van lagere en middelbare scholen binnen te halen, kan Elvers helaas niets anders dan somber zijn. “Vaste contracten zitten er gewoonweg voor kleine bedrijven zoals wij niet meer in. We worden wel ingeschakeld voor losse contracten, bijvoorbeeld voor het vloeronderhoud.”

Dat is ook de ervaring van Edward Essenberg van Clean Result uit Hilversum. “Een school en een probleem met de vloeren. Dat was de situatie op WereldKidz, een onderwijsgroep met 22 basisscholen in het midden van het land. We kregen de opdracht om vloerenprobleem op te lossen. We troffen een drama aan”, blikt hij terug. In de zomerperiode zette het team van Clean Result zich in om 25.000 m2 linoleum vloer van zwaar achterstallig weer tot ‘gloedje’ nieuw te maken. En dat lukte het team!

Cleaning Pro - autoGeen interesse
“Wij schrijven niet eens in op aanbestedingen van scholen. Qua prijs is het niet interessant en er worden te veel eisen gesteld. Want wanneer benje groot genoeg voor een school? Ligt dat aan de omzet?”, vraagt Essenberg zich af. “Ik denk dat het belangrijker is dat de scholen weer tevreden worden over het onderhoud. De kwaliteit van het schoonmaakonderhoud en de glasbewassing is nu vaak slecht. Scholen willen dan ook het liefste zelf een partij uitzoeken.”

Specialisme
Dat scholenschoonmaak een specialisme is, weet Marcia Klein Haneveld van Amazing Facilitaire Dienstverlening uit Eibergen: “Scholenschoonmaak vraagt in een korte tijd een zeer veel flexibele inzet qua mankracht. Als hier alle specialistische reinigingswerkzaamheden nog bijkomen, vergt dit zeker een uiterst goede en strakke planning en organisatie. Een uitdaging voor ieder schoonmaakbedrijf! Maar dat schoonmaakbedrijf moet de eerlijkheid hebben om ook toe te durven geven, dat men te veel scholen heeft, waardoor de kwaliteit niet meer waar kan worden gemaakt. Ik denk: aannemen wat je kunt, qua kennis en inzet, maar zeker ook eerlijk kijken wat je met je team (zie de foto links bovenaan) aan kunt en waar kunt maken. Anders maak je veel meer kapot dan je goed doet!”

Lichtpuntje
Toch nog een lichtpuntje? Ja, want directeur-eigenaar van Evon Services, Jan de Vries, weet uit ervaring dat de facilitair dienstverlener uit Almere “een partner kan zijn, die de zorg voor het gebouw overneemt”. De Vries geeft een voorbeeld: “Samenwerking met ons heeft voor een school een aantal praktische voordelen. Zo werken we met een schoonmaakrooster, dat op de onderwijskalender is aangepast. Dus met minimale bezetting in vakantieperiodes. Door onze flexibele werkuren kunnen we inspelen op de mogelijkheid van avondonderwijs. Daarnaast is EVON ook een uitstekende partner met veel ervaring in onderwijsinstellingen.”

Leestip: Best practice vloeronderhoud: van drama naar dik tevreden

Delen