Nationaal Integratiediner van start met recordaantal deelnemers

oktober 9, 2014 in Nationaal Integratiediner

Radboud UMCMet een ontbijt voor ruim 150 deelnemers is in het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen het Nationaal Integratiediner vanochtend van start gegaan. Op meer dan 200 locaties verspreid door heel Nederland zal vandaag met een ontbijt, lunch of diner het Nationaal Integratiediner plaatsvinden. Met zeker 16.000 deelnemers is de vierde editie van dit initiatief, dat in 2011 begon aan een paar keukentafels, uitgegroeid tot een mega-evenement.

Het Nationaal Integratiediner is een initiatief van het schoonmaakbedrijf Asito. Van de ruim 10.000 werknemers van Asito is meer dan de helft niet van traditioneel Nederlandse afkomst. “Wij leven in een multi-culturele samenleving”, zegt Asito-directielid en initiatiefnemer  Ron Steenkuijl. “Daar mogen bedrijven én de samenleving de kop niet voor in het zand steken. Door met elkaar te koken en te eten leer je elkaar beter kennen. Eten  verbindt en verbroedert. En op die manier kun je beter met elkaar samenwerken en dus samenleven.” Steenkuijl is verheugd met de actie van het Openbaar Ministerie van vandaag: “Gelukkig kan in ons land discriminatie niet ongestraft voorbij gaan”.

Andere locaties van het Nationaal Integratiediner zijn onder meer: het stadion De Grolsch Veste in Enschede, waar een diner wordt gehouden voor meer dan 200 personen; het VU Medisch Centrum in Amsterdam, waar een multiculturele markt wordt georganiseerd en waar gasten kunnen proeven van gerechten uit vele landen; het ROC van Nijmegen dat een evenement organiseert, waarbij 300 studenten van diverse studierichtingen en docenten voor elkaar koken en samen eten;  Groningse Schoolvereniging, waaraan in totaal 750 leerlingen, ouders en medewerkers meedoen.

Speciale aandacht is er dit jaar voor het Nationaal Integratiediner in de Schilderswijk in Den Haag. Burgemeester Jozias van Aartsen zal daar samen met andere prominente landelijke en lokale politici met bewoners uit de wijk en werknemers van het schoonmaakbedrijf Asito in gesprek over het beter benutten van de kansen die onze kleurrijke samenleving biedt.

Delen