Integratiediner 2015 bereikt reeds eerste mijlpaal: 5000 deelnemers

augustus 16, 2015 in Nationaal Integratiediner

NID - Van der Valk_7709Het Nationaal Integratiediner is een feestje om te organiseren of om voor uitgenodigd te worden. Iedereen mag meedoen. Tijdens het Integratiediner geniet je van elkaars eigengemaakte gerechten om elkaar beter te leren kennen. Lekker eten is de basis. Maar de achterliggende gedachte is groter. Veel groter. Op donderdag 8 oktober wordt het Integratiediner voor de vijfde maal georganiseerd. Het ultieme doel: in heel Nederland 25.000 mensen aan de lunch- of dinertafels en samen eten, delen en verbinden.

De organisatie van het Nationaal Integratiediner daagt iedereen uit: “Organiseer ook een integratiediner op donderdag 8 oktober en vier de eenheid in verscheidenheid.” Elianne Verdult, communicatiemedewerker bij initiatiefnemer Asito, is een van de drijvende krachten achter de NID-organisatie: “Zo’n zes weken voor het vijfde Nationaal Integratiediner hebben zich al bijna 5.000 mensen aangemeld. Daarmee zijn we super blij, maar we willen nog veel meer deelnemers aan het integratiediner om zo de impact te vergroten. Ons eerste lustrum willen we namelijk vieren met 25.000 mensen.”

Benutten van kansen
Communicatiemanager van Asito Sander Haas vult aan: “Duizenden mensen met verschillende achtergronden koken op honderden locaties gerechten met elkaar en voor elkaar. Een ontspannen en smakelijke manier om elkaars cultuur en achtergronden te ontdekken en om elkaar beter te leren kennen en te begrijpen. Eten verbindt, het speelt in iedere cultuur een belangrijke rol en achter ieder gerecht zit een verhaal. Dat brengt vaak hele andere onderwerpen op tafel dan op de werkvloer. Aan tafel bij het Nationaal Integratiediner ontdekken mensen dat ze misschien wel heel veel verschillen van elkaar, maar dat zij ook veel overeenkomsten hebben. Én mensen ervaren dan al snel dat verschillen niet eng zijn, maar juist interessant. Want verschillen leiden tot andere inzichten en nieuwe ideeën. Nieuwe ideeën leiden op hun beurt weer tot verbeteringen. Daarom luidt het motto van het Nationaal Integratiediner ook als volgt:  “het verbinden van mensen +  het vieren van verschillen = het benutten van kansen.”

Beproefd recept
Op donderdag 8 oktober vindt het Nationaal Integratiediner alweer voor de vijfde maal plaats, een lustrum dus. Het idee van het Nationaal Integratiediner ontstond in 2011 bij schoonmaakorganisatie Asito. Asito heeft meer dan honderd nationaliteiten in dienst. Elke dag weer laten deze verschillende mensen zien dat zij gezamenlijk topprestaties kunnen leveren. Ondanks, of juist dankzij de verschillen? “Wij denken dat laatste”, stellen Haas en Verdult. “Sinds onze uitnodiging aan alle organisaties om zelf ook een Nationaal Integratiediner te organiseren, groeit het feestje ieder jaar aanzienlijk. Deden er in 2011 nog slechts 650 mensen mee, in 2014 vierden ruim 16.000 mensen door heel Nederland op meer dan 200 locaties het Nationaal Integratiediner”, blikt Haas terug.

Aan de slag
Het is heel eenvoudig een integratiediner voor jou en je collega’s of relaties te organiseren, maar hoe? Kijk op www.nationaalintegratiediner.nl en waar je veel informatie vindt over de gedachte achter het initiatief, praktische informatie en inspiratie voor het organiseren van een integratiediner. Er is zelf een kookhoek op de website met allerlei heerlijke recepten uit verschillende delen van de wereld. Verdult legt uit: “Recepten van gerechten die je misschien nog nooit gehad hebt of waar je misschien zelfs nog nooit van gehoord hebt. Ben je nieuwsgierig wat ze eten in een bepaald deel van de wereld, filter dan de recepten op een van de werelddelen. Doe inspiratie op voor jouw Integratiediner of voor als je eens wat anders op tafel wilt zetten. Ontdek de smaken van de wereld.”

Delen