Greenspeed gaat voor groene productie onder groen dak

oktober 8, 2018 in MVO

Ecologisch produceren past perfect in de denk- en werkwijze van Greenspeed. Het groene bedrijf kiest niet alleen resoluut voor duurzame detergenten, het produceert ze ook op een milieuvriendelijke manier. Dat kan dankzij een exclusief partnership dat Greenspeed aanging met Vandeputte Soap & Detergents. De productie van de reinigingsmiddelen voor professioneel gebruik gebeurt in de ecologische fabriek in het Noord-Franse Boulogne-sur-Mer.

De fabriek is gevestigd in het allereerste Europese industriepark met een ISO 14001-certificaat. Het ligt in een groene zone waar veel aandacht uitgaat naar ecologie en biodiversiteit. Dus geen hoge gebouwen die het zicht verstoren of felle lichten die de dieren uit hun bioritme halen. Alleen bedrijven die respect tonen voor het milieu zijn er welkom. De ligging in Boulogne-sur-Mer is ideaal voor een vlotte verbinding tussen de productie-unit en de belangrijkste afzetgebieden van Greenspeed: de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Zwitserland. Zo slaat Greenspeed twee vliegen in één klap: het aantal kilometers wordt beperkt én het transport verloopt efficiënt.

100% duurzaam
De fabriek werkt volledig op duurzame energie. Zo blijft Greenspeed zijn steentje bijdragen aan het milieu en voldoet het bedrijf aan een belangrijke voorwaarde voor het Cradle to Cradle-certificaat. Een andere, ecologische troef van de fabriek is het ‘groene dak’. De begroeiing geeft de fabriek niet alleen een mooi en natuurlijk uitzicht, ze heeft ook een uitstekende, isolerende werking. In de winter is er minder behoefte aan verwarming, in de zomer aan verkoeling. Het resultaat: 25% minder energieverbruik. Daarnaast zorgen de lichtkoepels in het dak voor veel natuurlijk licht in de fabriek. Alweer een energiebesparende maatregel die bovendien zorgt voor een aangename werkomgeving.

Bouwmaterialen
Ook voor de rest van het gebouw is er grondig nagedacht over de materialen en hun effecten. Het cellenbeton houdt de warmte ’s winters binnen en ’s zomers buiten, wat het energieverbruik alweer gunstig beïnvloedt. En het cederhout van de constructie staat bekend als sterk, duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Net als de andere, gebruikte materialen garandeert het een lange levensduur.

Hergebruiken als norm
Gedurende het productieproces besteden Vandeputte en Greenspeed aandacht aan het omgaan met de grondstoffen en de afgedankte eindproducten: verpakkingsafval wordt ingezameld en gerecycled.

De fabriek legt zichzelf veel strengere normen op dan de wetgever voorschrijft. Zo worden bijvoorbeeld de waterstromen gescheiden: het regenwater wordt gebruikt voor het sanitair en voor vloerreiniging, afvalwater gaat rechtstreeks naar de waterzuiveringsinstallatie. De buizen die de flessen vullen met detergent worden schoongemaakt met een ‘Pig’-systeem. Dit systeem gaat door de buis zoals een mens zijn kuit door een skinny jeans wringt. Het duwt alle resten van water en detergent naar buiten, er blijft niets in de buizen achter. Een erg efficiënt systeem want de buizen zijn schoon en het waterverbruik daalt met liefst 90% in vergelijking met een klassiek schoonmaaksysteem.

Over Greenspeed
Greenspeed is ruim 20 jaar geleden opgericht in Nederland en biedt een totaalconcept van duurzame reinigingsmiddelen en innovatieve microvezelproducten. Met deze slimme schoonmaakoplossingen ambieert Greenspeed een positieve impact op mens en milieu en focust zich nu op het concept van circulaire schoonmaak. De aanpak gaat verder dan de producten alleen. Bij alles wat Greenspeed doet staat betrokkenheid, deskundigheid, innovatie en betrouwbaarheid centraal. Het productgamma van Greenspeed is gecertificeerd met het Scandinavische Nordic Swan Ecolabel, het Europese Ecolabel en het Cradle to Cradle certified label. Greenspeed is wereldwijd actief in meer dan 20 landen.

Delen