Future Lab by Satino op Vakbeurs Facilitair: van koffiebeker naar toiletpapier

januari 19, 2018 in MVO, Vakbeurs Facilitair

Blijven innoveren en zoeken naar nieuwe mogelijkheden om aan grondstoffen te komen: vanuit deze gedachte heeft WEPA Nederland, producent van circulaire toilethygiëneconcepten, het innovatie- en ontwikkelingsplatform Future Lab by Satino opgezet. Op de Vakbeurs Facilitair – op woensdag 24 tot en met vrijdag 26 januari in de Jaarbeurs Utrecht – kunt u op stand C9 een duurzame stap zetten en kennismaken met het fenomeen Van koffiebeker naar toiletpapier.

“Tijdens de Vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer nemen we je graag mee in onze wereld. De wereld waarin we denken en werken in kringlopen. Waarin we alternatieve grondstoffen inzetten voor de duurzame productie van hygiënepapier. Waarin we samen met onze klanten op weg gaan naar circulaire toiletruimtes. En we nodigen jou uit om mee te doen!”

Duurzaam hygiënepapier
WEPA Nederland helpt organisaties bij het realiseren van hun circulaire ambities. “Dit doen we door een gedeelte van het afval van een organisatie, zoals koffiebekers en archiefpapier, als grondstof in te zetten in het productieproces voor duurzaam hygiënepapier,” legt de producent uit Swalmen uit. “Het is onze continue ambitie om maximaal te participeren in de circulaire economie. Dat vraagt om een andere kijk en een andere aanpak. Door afvalstromen in te zetten als grondstoffen in ons productieproces geven we ze weer toegevoegde waarde. Om dit te kunnen coördineren en realiseren, is Future Lab by Satino opgericht. Een platform waarbinnen we in co-creatie met onze klanten unieke kringloopconcepten vormgeven.”

Daadwerkelijke kringloopsluiting
Matthijs Wijnands, is accountmanager bij WEPA en nauw betrokken bij het Future Lab. Aan MVO Nederland vertelt hij: “In de markt gonsde het al langer van de geruchten dat er bedrijven zijn die iets positiefs willen doen met hun enorme uitstroom aan gebruikte kartonnen koffiebekers. De uitdaging daarbij ligt in het feit dat deze bekers zijn gemaakt van karton met een plastic coating. Dit omzetten naar een geschikte grondstof voor de productie van toilet- en handdoekpapier vereist dus een manier om het karton en het plastic uit elkaar te halen. Na een heel proces waarbij verschillende partijen betrokken waren, is het ons gelukt een installatie te ontwikkelen, waarmee we niet alleen koffiebekers verwerken tot hygiënepapier, maar bijvoorbeeld ook drankenkartons en flessenlabels.”

“Het toilet- en handdoekpapier dat hieruit voortkomt leveren we vervolgens weer terug aan de bedrijven waar de koffiebekers vandaan kwamen. Dit laatste aspect maakt ons uniek in de markt en zorgt ervoor dat wij kringlopen daadwerkelijk sluiten. De plasticstroom die vrijkomt in het proces is geschikt om door de kunststofindustrie verwerkt te worden tot nieuwe duurzame producten. Er blijft dus geen afval over.”

Ultieme circulaire samenwerking
Wat is het verschil tussen circulariteit en recycling? Matthijs legt het u via deze link graag uit. Zo ook doet hij uit de doeken wat de ultieme circulaire samenwerking voor WEPA inhoudt. Het Future Lab by Satino werkt momenteel aan nieuwe ontwikkelingen en kringloopmodellen. De verwachting is dat het aantal kringloopsamenwerkingen de komende tijd verder zal groeien en deze in een bestaand of geheel nieuw toilethygiëneconcept onder gebracht worden.

Nieuwsgierig? Bezoek de Satino Black-stand C9 op de Vakbeurs Facilitair. Gratis aanmelden voor uw bezoek kan via deze link.

Delen