Forbo gaat BlueCity Circular Challenge aan voor reststroom marmoleum

juni 11, 2018 in MVO

Forbo doet mee met de BlueCity Circular Challenge 2018. Het bedrijf hoopt hiermee een oplossing te vinden voor de reststroom van marmoleum na gebruik door klanten en de circulaire kwaliteit van marmoleum, dat al CO2-neutraal geproduceerd wordt, verder te verhogen.

De BlueCity Circular Challenge wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door BlueCity – de circulaire voorbeeldstad in Tropicana Rotterdam – en biedt gevestigde bedrijven en ambitieuze studenten de kans om kennis te maken met de circulaire economie van de toekomst. Teams van studenten proberen de waardeloze reststromen van de zes deelnemende bedrijven in waardevolle producten te veranderen. Het team met de winnende business-case, die vrijdag 22 juni bekend wordt gemaakt, krijgt geld om hun project ook daadwerkelijk uit te voeren.

Studententeam
Bij Forbo Flooring dat graag de stap wil maken van bewustzijn naar actie, en in haar branche een van de voorlopers is op het gebied van de circulaire economie, gaat een team van vier studenten op zoek naar een manier om gebruikt Marmoleum te hergebruiken. Het Forbo-team bestaat uit een student van de Willem de Kooning Academie, een bedrijfskundige, een biotechnicus en een student Future Planet-studies. Ze staan allemaal op het punt van afstuderen.

Duurzame grondstoffen
Marmoleum wordt gemaakt van duurzame grondstoffen als lijnzaadolie, hars, houtmeel en kalk. Al deze grondstoffen hebben een natuurlijke herkomst (anders gezegd; zijn door CO2-opname gegroeid) en in het geval van Forbo zijn al deze grondstoffen ook duurzaam verbouwd of gedolven. De totale productie van Marmoleum met een dikte van 2.5mm – het meest toegepaste Marmoleum – is zelfs al CO2-neutraal. Ondanks het feit dat Marmoleum dus relatief heel duurzaam is, belandt het product na soms wel 30 jaar lang gebruik op dit moment toch gewoon vaak tussen het andere bouw- en renovatieafval op het moment dat de vloer vervangen wordt.

BlueCity
BlueCity is een broedplaats voor innovatieve bedrijven in het oude Tropicana-zwembad aan de Maas in Rotterdam die hun reststromen aan elkaar koppelen. Binnen dit ecosysteem van sociale ondernemers is afval een waardevolle bouwsteen; de output van de ene is namelijk de input van de andere ondernemer. Zo creëert BlueCity een voorbeeldstad voor de circulaire economie. En dat is hard nodig. Produceren, consumeren en afval weggooien zoals we nu doen, is een onhoudbaar systeem. Om op een prettige manier met 10 miljard mensen samen te leven op aarde, moeten we op zoek naar andere oplossingen. Die oplossingen liggen in het sluiten van de kringlopen.

Blauwe economie
BlueCity heet BlueCity omdat het grotendeels gebaseerd is op de principes van de blauwe economie: werken met wat lokaal voor handen is, uitgaan van samenwerking in plaats van concurrentie en het genereren van verschillende inkomensstromen, bijvoorbeeld door de output van het ene proces te gebruiken als input voor een ander proces; precies zoals moeder natuur. BlueCity legt de cirkels van de circulaire economie over elkaar, zodat nieuwe netwerken ontstaan. “Alles steeds met hetzelfde doel: continu innoveren, banen creëren, de afvalberg verkleinen door afval als grondstof te zien en sociaal kapitaal opbouwen zonder de omgeving uit te putten. Dat is pas echt de new economy”, aldus BlueCIty.

Delen