Zes mensen en meningen over inbesteding: “Zorgelijk en opmerkelijk”

september 4, 2017 in Inbesteding

Inbesteding door de overheid is een zorgelijke ontwikkeling: deze stelling legde de redactie van Schoonmaakjournaal aan zes schoonmaakprofs voor. De één vindt het een keuze, de meesten zijn het oneens en weer een ander vindt de inbestedingstrend van de overheid een opmerkelijke stap.

 

Gerard Spoor. De directeur-eigenaar van Carling Opleidingen en initiatiefnemer en voorzitter van stichting Losk (Landelijk Orgaan Schoonmaak en Kwaliteit):
“Ik vind het geen ontwikkeling maar een keuze die positief kan uitpakken. Ik plaats er wel een kanttekening bij. De Rijksschoonmaakorganisatie (RSO) is opgericht, omdat schoonmaakbedrijven niet goed zouden presteren en hun personeel niet goed genoeg zouden waarderen. Daarmee leggen ze de lat voor zichzelf hoog. Ik ben benieuwd naar de resultaten, want er wordt met argusogen gekeken.”

Remco Drijver, commercieel directeur van De Kroon facilitaire diensten:
Oneens. Het geldt voor De Kroon in ieder geval niet. We zijn een familiebedrijf en dragen reciprociteit nog steeds hoog in het vaandel. Daar werken bedrijven met ons samen en wij met hen. Leuke en passende (veelal) onderhandse aanbestedingen laten we uiteraard niet aan ons voorbij gaan. Ik denk dat het voor de nog grotere bedrijven wel wat zorgen met zich meebrengt.”

Bas Cornelissen, algemeen directeur van EW Facility Services:
“Mag ik het een opmerkelijke stap noemen? Ruim 630 schoonmaakbedrijven hebben een marktverdrag ondertekend, waardoor een positieve ontwikkeling voor de werknemers heeft plaatsgevonden. Het lijkt steeds beter te gaan dus ik vind het een opmerkelijke beslissing, die toch een bepaalde marktdruk met zich meebrengt vanwege het omzetvolume (€ 65 miljoen) dat uit de markt verdwijnt.”

 

Arjan Geurtsen, manager marketing en business development van Asito:
Ja, dat vinden we ook. De reden voor inbesteding van de schoonmaakdiensten door de overheid lijkt politiek gedreven. Maar heeft de overheid zich wel eens afgevraagd wat er met de mensen gebeurt als 25% van de panden wordt gesloten? En hoe gaat de overheid om met opleidingen en doorgroeimogelijkheden. Daar wordt te snel overheen gestapt. De schoonmaakbranche is de motor van inclusief ondernemen, van participatie; de waardering daarvoor zie je niet terug in ontwikkelingen als het RSO.”

Roy Ploum, directeur van Hago Next:
“Oneens. Laat ik vooropstellen dat ik geloof in vooruitgang. Ik zie deze ontwikkeling niet als zorgelijk, omdat het ook kansen creëert. Wel denk ik dat de inbesteding in samenwerking met specialisten uitgevoerd moet worden. Laat de overheid bepaalde leidinggevende functies in de handen laten van bedrijven ,die specialist zijn en voortdurend bezig zijn met de doorontwikkeling van het vak.”

Laetitia Simonis, directeur van Dolmans Specialistische Reiniging:
“De argumenten waar de overheid de inbesteding mee vergoelijkt, zijn naar mijn mening wat achterhaald. De schoonmaakbranche heeft zichzelf al bewezen. Voor nu biedt de inbesteding kansen om verder te kijken. We zijn een redelijk traditionele markt en dit is onze wake-up call. Ik ben ervan overtuigd dat kwaliteit altijd boven komt drijven.”

Delen