WTC case: datagestuurd schoonmaken met Tork EasyCube bespaart uren

september 19, 2018 in Digitalisering

Het schoonmaakteam van World Trade Center Amsterdam (WTC) maakt sinds begin dit jaar gebruik van Tork EasyCube. Dankzij de facility management-software voor datagestuurd schoonmaken kost het 27% minder uren om de sanitaire ruimtes in de ‘commerciële wereldstad’ op de Zuidas schoon te maken, terwijl de beschikbaarheid van handdoekjes en toiletpapier is gestegen naar 100%. Het aantal klachten daalde tot een minimum sinds de ingebruikname van Tork EasyCube.

Ruim 350 bedrijven werken vanuit WTC Amsterdam, het kantorencomplex met meer dan 125.000 vierkante meter werkvloer. Het negen torens tellende WTC – in 2020 komt er een tiende toren bij – huisvest op werkdagen vijf- tot zesduizend werkenden. Daarmee vormt WTC Amsterdam het grootste kantoor-verzamelgebouw van Nederland.

Schoonmaak afstemmen op gebruik
D&B The Facility Group is sinds 2015 verantwoordelijk voor de schoonmaak van WTC Amsterdam. Na een succesvolle testperiode met Tork EasyCube in een van de WTC torens, maakt D&B sinds 2018 in het hele complex gebruik van de facility management software van Tork. Slimme apparaten in het hele complex verzamelen data over het aantal bezoekers en wanneer dispensers moeten worden bijgevuld.

Met deze data stelt Tork EasyCube schoonmakers via een tablet in staat om de schoonmaak realtime af te stemmen op het gebruik, waardoor klachten afnemen.

Sander Borggreve, facility manager bij WTC Amsterdam: “WTC Amsterdam telt meer dan 350 sanitaire ruimtes. Het gebruik ervan fluctueert. Nu we data vergaren, hoeven schoonmakers niet langer de hele dag op en neer om ruimtes te controleren. Zo besparen we tijd en dus geld. Zowel de eindgebruiker als wij zelf profiteren van de voordelen van Tork EasyCube.”

Verrassingen onder controle
Tork EasyCube stelt WTC Amsterdam in staat om gemakkelijk te reageren op pieken, terwijl ruimtes die nauwelijks gebruikt worden een ronde worden overgeslagen. Elmer Engel, business line manager voor D&B: Is een tweede of derde schoonmaakronde nodig vandaag? Die vraag konden we voorheen niet goed beantwoorden. Onwetendheid was lange tijd een grote beperking in ons werk. Inmiddels kunnen we niet meer zonder de data. Het vormt een schat aan waardevolle informatie. We nemen beslissingen op basis van feiten, in plaats van op gevoel.”

Nieuwe standaard in schoonmaken
Volgens Engel is Tork EasyCube het begin van een nieuw tijdperk in de schoonmaakwereld: “Het microvezel doekje was de laatste grote innovatie. Met datagestuurd schoonmaken worden de mogelijkheden opnieuw groter.” Borggreve sluit af: “We staan aan het begin van een nieuw schoonmaak tijdperk. Dit is een goede start, ik ben benieuwd wat de toekomst onze industrie zal brengen.”

 

Delen