Digitale verleiding – Paul Harleman: “Online schoonmaakdiensten, de toekomst?”

oktober 31, 2017 in Digitalisering

Koetshuis De Haar in Haarzuilens woensdag 6 september 2017

Koetshuis De Haar in Haarzuilens woensdag 6 september 2017

Met 60.000 boekingen sinds de oprichting in 2014 zet Helpling online schoonmaakdiensten reserveren op de kaart. “Het resulteert erin dat er ook andere bedrijven de markt betreden, zoals Book aTiger, Homeworks en Iemand.nl. Nederland en Europa zijn in beweging”, concludeert Paul Harleman, dagvoorzitter van VSR Kennisdag Digitale Vernieuwing in de professionele schoonmaak.

Via initiatieven als www.iemand.nl, www.bookatiger.com, www.helpling.nl en homeworks.nl een schoonmaakhulp inhuren, is wellicht iets duurder dan een schoonmaker via het zwarte circuit. Naast de voordelen van het witte circuit bieden de online schoonmaakdiensten meer voordelen, aldus Harleman: “Het is heel makkelijk en flexibel. Je hebt geen jaarcontract om je kantoor schoon te maken, maar boekt schoonmaak op bestelling. Vandaag beslissen, morgen schoonmaak.”

Knelpunten
Harleman ziet dat er ook knelpunten zijn in de wereld van online schoonmaakdiensten. “De schoonmaker maakt of breekt het product. De genoemde platforms zijn meesterlijk in online technieken, maar beheersen de menselijke aansturing minder.” Daarnaast blijkt vertrouwen een belangrijk punt: “Heb ik het vertrouwen om de sleutels zomaar af te geven aan iemand die ik niet ken? Dat doen we wel makkelijker dan twintig jaar geleden. Immers, Airbnb (vakantieaccommodaties) gaat ook uit van dat principe.”

Toekomst
Helpling bewijst het: bouwen aan een business waar geld in zit. Dus zijn er inmiddels kleine en heel grote bedrijven actief in het onlinesegment van schoonmaakhulpen. Eerst in de thuis, nu ook in de business-to-business. Harleman: “Als ze al schoonmakers aan zich hebben weten te binden, waarom zou je de stap dan niet maken? De reden is simpel, want daar kunnen ze meer verdienen. De eerste zijn ingestapt in kantoorschoonmaak. Wordt ziekenhuisschoonmaak de volgende stap? Roep niet te snel: ‘Dat gaat niet gebeuren’.”

Online verkopen: winst of weerstand?
VSR koos voor haar recente Kennisdag voor een thema dat misschien al te lang onderbelicht is gebleven, maar in de schoonmaakbranche desondanks relevant is: het effectief inzetten van online verkoop. Vijf sprekers over technologische mogelijkheden en psychologische beïnvloedingstechnieken. In oktober en november komen alle sprekers aan bod op Schoonmaakjournaal: Digitale Verleiding.

Top 5 grootste platformen voor schoonmaakhulpen
volgens Simpler Magazine:
1. iemand.nl
Overzichtelijk en super snel: binnen 45 seconden boek je een gescreende en verzekerde schoonmaakhulp. Op vaste basis of eenmalig. De prijs: € 14,50 per uur voor wekelijks of tweewekelijks en € 15,50 per uur voor eenmalig.
2. Book a Tiger
Book a Tiger is de enige in deze top 5 met schoonmaakhulpen in loondienst. Book a Tiger richt zich op particulieren en op kleine en grote bedrijven. Alleen op abonnement-basis. De prijs: vanaf € 17,90 per uur.
3. Homeworks
Homeworks bestaat al 25 jaar en is de oudste van deze top 5 schoonmaakplatformen Bij Homeworks kun je niet zelfstandig boeken, maar via een contactformulier op de website en een terugbelactie voor meer informatie en een eventuele afspraak.
4. Helpling
Het internationaal georiënteerde Schoonmaakplatform lijkt de goedkoopste dienst uit deze top 5, maar dit gaat alleen op bij de wekelijkse en tweewekelijkse optie vanaf € 13,90 per uur. De eenmalige optie is veel duurder, namelijk vanaf € 17,90. Het boekingsproces verloopt snel.
5. Housecleaning
Housecleaning bestaat ruim 10 jaar. Een aanvraag voor een schoonmaakhulp wordt binnen 7 dagen in behandeling genomen. Je kunt niet zelf boeken. Direct bij aanvraag wordt eenmalig € 34,95 bemiddelingskosten in rekening gebracht. De prijs: € 12,95 per uur.

Kijk voor de uitgebreide beoordeling op Simpler.nl.

Delen