Uitslag ledenpeiling: CNV leden akkoord met schoonmaakcao

maart 14, 2017 in Schoonmaakcao

akkoord - handenDe leden van CNV Vakmensen hebben in overgrote meerderheid ingestemd met het onlangs bereikte cao-resultaat in de schoonmaak (voor 120.000 schoonmakers). Dat is de uitkomst van een ledenpeiling.

In de tweejarige cao, van 1 januari 2017 tot 1 januari 2019, stijgen de lonen met in totaal 3,75%. Daarnaast gaat de eindejaarsuitkering in december 2017 iets omhoog (van 2,2% naar 2,4%) voor schoonmakers met acht of meer dienstjaren.

Scholing CNV Vakmensen is tevreden over de € 300.000 die beschikbaar komt voor scholing. “Dat geld gaan we gebruiken voor schoonmakers die graag een cursus of opleiding willen volgen, zodat ze daarmee ook een nieuwe stap in hun loopbaan kunnen maken”, zegt onderhandelaar Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen.

Drie projecten
Verder starten de komende periode een aantal belangrijke projecten. “De cao is wat ons betreft een feit, maar we gaan zeker niet stilzitten”, zegt Kampherbeek. “Er komt een onderzoek naar de verbreding van werkzaamheden voor schoonmakers. Denk aan post rondbrengen, cateringwerkzaamheden, planten verzorgen of klein onderhoud. Als mensen daarmee hun uren kunnen uitbreiden, levert hen dat flink meer inkomen op.”

Er komt ook een nieuw onderzoek naar de werkdruk bij schoonmakers. “We willen kijken wat het kan betekenen als schoonmakers meer zelf kunnen bepalen wanneer ze werken.”

Een derde project betreft de robotisering in de schoonmaak. “We onderzoeken de gevolgen en willen graag weten wat er op ons afkomt. Welk werk verdwijnt er? Wat betekent dat voor de hele dienstverlening en de werkgelegenheid in de schoonmaakbranche?”

Lees meer over het cao-resultaat >

Over CNV Vakmensen
CNV Vakmensen heeft 160.000 leden en behartigt de belangen van werknemers in de sectoren industrie, bouw, vervoer, handel, diensten en voeding.

Delen