Start cao-overleg: FNV wil 5% erbij en 1 mei vrij

oktober 25, 2018 in Schoonmaakcao

Op zaterdag 27 oktober om 11 uur komen 500 schoonmakers – één dag na de start van de onderhandelingen voor de nieuwe cao – in Amsterdam bij elkaar om hun eisen kracht bij te zetten met een mars en een manifestatie.

“Schoonmakers stonden 10 jaar geleden op voor respect en een betere toekomst”, zegt Khadija Tahiri, de president van FNV Schoonmaak. “We hebben in die tijd veel bereikt, maar jammer genoeg zijn er we nog niet. Veel van ons verdienen te weinig om hun gezin te kunnen onderhouden. En nog steeds worden we niet behandeld met het respect dat we verdienen. Als we ons ziekmelden worden we geïntimideerd. En schoonmakers gaan nog steeds stuk door werkdruk. Daarom trekken we nu weer de gele handschoen aan en maken we samen een vuist om nog een stap dichter bij die betere toekomst te komen.”

Speerpunten
Speerpunten van de schoonmakers zijn 5% meer loon, een regeling voor oudere schoonmakers om korter te werken en meer verlof, waaronder een vrije dag op 1 mei, de Dag van Arbeid. Daarnaast willen ze gelijke rechten en sneller een vaste baan voor uitzendkrachten.

Tahiri: “Respect heeft vele vormen, zoals schoonmakers en onze cao serieus nemen, normale behandeling bij ziekte en het aanpakken van ongewenst gedrag als discriminatie en intimidatie. Dit komt jammer genoeg nog op veel plekken voor. Respect moet ook blijken uit werkbare contracten met opdrachtgevers en in de aanbestedingen, die nog steeds een race naar beneden zijn, met ons steevast als de grote verliezers. Dat moet nu, na 10 jaar knokken, toch echt eens veranderen.”

Over de nieuwe cao
De cao Schoonmaak geldt voor ongeveer 150.000 schoonmakers. De onderhandelingen starten vrijdag 26 oktober.

Over de actiedag
Wie? 500 schoonmakers
Wat? Actiedag schoonmakers voor nieuwe cao; mars door Amsterdam en manifestatie
Waar? Mars vanaf De Dokwerker (Jonas Daniël Meijerplein) naar Club Air (Amstelstraat), waar de manifestatie plaatsvindt.
Wanneer? Zaterdag 27 oktober, 11:00-14:00 uur

Delen