Start cao-overleg: CNV Vakmensen wil meer geld en aandacht voor scholing schoonmakers

oktober 25, 2018 in Schoonmaakcao

CNV Vakmensen wil in de nieuwe schoonmaak-cao fors inzetten op scholing. “We willen het huidige scholingsfonds flink uitbreiden, met € 1 miljoen”, zegt Jan Kampherbeek, onderhandelaar van CNV Vakmensen. “De ervaringen zijn zo positief, dat we inmiddels werken met een wachtlijst. We willen dat veel meer schoonmakers de kans krijgen om hun droom waar te maken.”

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 120.000 schoonmakers in Nederland beginnen op vrijdag 26 oktober. CNV Vakmensen wil, naast een loonsverhoging van 4%, een hoofdrol voor scholing. “We kennen veel schoonmakers die graag eens iets anders zouden willen, maar simpelweg het geld niet hebben voor een cursus of opleiding. Ze zitten in een vicieuze cirkel. Het scholingsfonds biedt schoonmakers de kans om daaruit te ontsnappen en een nieuwe stap in hun loopbaan te maken.”

Enthousiaste verhalen
Sinds de introductie van het scholingsfonds in 2015 hebben honderden schoonmakers zich aangemeld. Na een intake-traject en positief advies is een groot deel van hen ook daadwerkelijk begonnen aan een (opleiding voor een) nieuwe carrière: als persoonlijk begeleider, uitvaartverzorger, vrachtwagenchauffeur, loodgieter, visagiste, voedingsassistent, zweminstructeur. “We kennen inmiddels veel enthousiaste en positieve verhalen”, zegt Kampherbeek. “Ze laten stuk voor stuk zien dat het scholingsfonds in een behoefte voorziet. Zo kan de schoonmaakbranche als een springplank werken voor ambitieuze schoonmakers, die een nieuwe kans krijgen op de arbeidsmarkt.”

Scholing binnen de branche
CNV Vakmensen wil ook meer aandacht voor de bestaande opleidingen in de schoonmaakbranche. “We hebben de scholing in de branche best goed geregeld”, vindt Kampherbeek. “Elke schoonmaker moet binnen een jaar, op kosten van de werkgever, een schoonmaakopleiding volgen. Toch komen we in de praktijk nog te vaak niet-opgeleide schoonmakers tegen. Dat moet anders, werkgevers en schoonmakers moeten daar alerter op worden. Daarnaast willen we ook verplichte opleidingen voor leidinggevenden. Veel problemen op de werkvloer hebben te maken met de communicatie tussen leidinggevenden en schoonmakers. Daar is een verbeterslag mogelijk.”

Reiskosten
De bond wil in de nieuwe cao ook betere afspraken over de reiskostenvergoeding. “Schoonmakers moeten nogal eens op verschillende locaties werken. We willen een betere regeling, zodat iedereen die verder moet reizen dan 10 kilometer enkele reis de kosten vergoed krijgt. De kosten voor openbaar vervoer moeten helemaal worden vergoed.”

Banen voor statushouders
In de nieuwe cao pleit de vakbond ook voor banen voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders). “We willen dat minimaal 100 statushouders in hun nieuwe woonomgeving een baan krijgen aangeboden”, zegt Kampherbeek.

Bijdrage voor vakbondsproject
Verder wil CNV Vakmensen een bijdrage van € 15.000 voor een vakbondsproject in het buitenland, waarmee de positie van schoonmakers concreet kan worden verbeterd.

CNV Vakmensen behartigt de belangen van werknemers in de sectoren industrie, bouw, vervoer, handel, diensten en voeding.

Delen