FNV schoonmakers strijden voor leefbaar inkomen

februari 7, 2017 in Schoonmaakcao

FNV actiefoto 2017Schoonmakers in het hele land houden deze week lobbybijeenkomsten. Zij gaan in de lobby’s van de gebouwen die ze schoonmaken met elkaar in gesprek over een nieuwe cao. Op 14 februari, Valentijnsdag, wordt daar weer over onderhandeld. De werkgevers zullen dan met een loonbod moeten laten zien hoe snel hun hart klopt voor de schoonmakers.

“We praten al sinds november vorig jaar met de bazen, maar ze hebben met nog geen woord gesproken over ons inkomen”, zegt Khadija Tahiri, president van FNV Schoonmaak. “Voor schoonmakers is het nog steeds heel moeilijk om elke maand rond te komen. Normale dingen als zwemles of nieuwe sportschoenen voor je kinderen, zijn voor veel schoonmakers niet te betalen. Bijvoorbeeld omdat we zelf moeten betalen om bij ons werk te komen. We willen een leefbaar inkomen, met een normale reiskostenvergoeding en een echte eindejaarsuitkering, zodat we voor ons gezin kunnen zorgen.”

Strijdbaar
Tijdens de lobbybijeenkomsten bespreken de schoonmakers ook wat ze gaan doen als de schoonmaakbazen op 14 februari niet met een behoorlijk loonbod komen. “Schoonmakers strijden al sinds 2008 voor een echte baan met een leefbaar inkomen”, zegt Tahiri. “En we gaan door tot dat we dat hebben. Daar moeten de bazen zich niet in vergissen.”

ZEEP!
Tijdens de onderhandelingen maken schoonmakers ZEEP!, het FNV Schoonmakers-in-actie-journaal, waarin ze de misstanden in de schoonmaaksector zelf in beeld brengen. Het journaal is te zien op www.schoongenoeg.nu en op www.facebook.com/fnvschoongenoeg.

Delen