FNV: schoonmakers EMC geven Hago Zorg Gouden Worst

januari 27, 2017 in Schoonmaakcao

Erasmus Medisch Centrum - stockfotoDe schoonmakers van het Erasmus Medisch Centrum (EMC) geven het schoonmaakbedrijf Hago Zorg vanmiddag om 16.30 uur de Gouden Worst, omdat ze vinden dat Hago Zorg een worst practice award verdient.

De schoonmakers worden respectloos behandeld, hebben een te hoge werkdruk en kunnen zich niet normaal ziekmelden. “Als we ons ziekmelden bij Hago, krijgen we te horen dat we toch gewoon naar het werk moeten komen”, zegt schoonmaakster Maria Andrade Santos. “En ondertussen wordt onze werkdruk hoger en hoger omdat we steeds meer werk in dezelfde tijd moeten doen.”

Cao-onderhandelingen
Er wordt sinds november vorig jaar onderhandeld over een nieuwe cao voor de 150.000 schoonmakers van Nederland. Schoonmakers voeren al drie maanden actie om de schoonmaakbazen en opdrachtgevers te laten zien hoe hoog de werkdruk is, dat afspraken niet worden nagekomen en dat het moeilijk is om rond te komen van hun inkomen.

Meer inkomen
De schoonmakers willen meer inkomen. Voor velen is het moeilijk om hun gezin te onderhouden. Bijvoorbeeld omdat ze geen reiskostenvergoeding krijgen. Daardoor zijn veel schoonmakers een paar dagen aan het werk om een busabonnement te betalen. Tot nu toe hebben de schoonmaakbazen het nog niet over geld willen hebben, terwijl dat voor de schoonmakers zo hard nodig is om hun gezin te onderhouden. Bij de eerstvolgende onderhandelingsronde op dinsdag 14 februari moeten de bazen over de brug komen, vinden de schoonmakers.

ZEEP!
Tijdens de onderhandelingen maken schoonmakers ZEEP!, het FNV Schoonmakers-in-actie-journaal, waarin ze de misstanden in de schoonmaaksector zelf in beeld brengen. Het journaal is te zien op www.schoongenoeg.nu en op www.facebook.com/fnvschoongenoeg.

Delen