14 oktober 2016

Dirigent Hans Boom FMG-symposium: “Je moet van moeten willen maken”

Wie aan een dirigent denkt, ziet een man met passie, betrokkenheid en bevlogenheid verbinding maken met zijn leden van het orkest: non-verbale communicatie om te (bege)leiden, uit te voeren en om samen het perfecte resultaat neer te zetten. “Je moet van moeten willen maken, dan ontstaat een intrinsieke motivatie en die is goud waard”, stelt Hans Boom. De professioneel dirigent is een van de gastsprekers en geeft op donderdag 10 november op ‘klinkende’ wijze invulling aan het thema van het najaarssymposium van FMGezondheidszorg: Bevlogen & Verbonden.

Door zijn functies als dirigent van Aurora Driebergen en SDG Tienhoven en als leercoach van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (waar hij topsporters in hun beginnende carrière als trainer/coach begeleid), is het zakelijk leven van Hans Boom grofweg in musiceren en topsport in te delen. “Het doen van topsport komt heel erg overeen met professioneel muziek maken. Je moet oefenen (sport) en studeren (muziek) om op het juiste moment te kunnen pieken. Je moet ook over voldoende zelfkennis beschikken en stressbestendig zijn, want er wordt wat van je verwacht. Als er 10.000 man in het Thialf voor de wedstrijd aanwezig zijn, dan raakt dat je. Bedenk je dan net voordat je moet rijden of je wel voldoende getraind hebt. Of, in geval van een musicus, of je voldoende hebt gestudeerd op je solo die over twee minuten volgt, dan maakt dat iets in je los.”

Het beste uit zichzelf
Hans Boom is ervan overtuigd dat ieder mens het beste uit zichzelf kan halen. “Je moet van moeten willen maken, dan ontstaat een intrinsieke motivatie en die is goud waard.” Volgens de professioneel dirigent en sportcoach is het essentieel om bij je doel te blijven. Een dirigent acteert zodanig dat hij ervoor zorgt dat mensen bij hem blijven. Het is veel meer een vorm van doel- en taakgericht en niet zo zeer van resultaatgericht werken. Als ik kijk naar de wereld van de zorg, dan wordt daar resultaatgericht gewerkt. Dan kijk je dus de hele dag om en dat verstoort je doel- en taakgerichtheid.”

Emotionele snaar raken
C’est le ton qui fait la musique; Boom illustreert deze ‘gevleugelde’ uitdrukking met twee voorbeelden: “Als de muziek droevig is, maar je speelt de muziek blij, dan komt dat heel anders over. Zo ook de verpleegkundigde die aan de patiënt enkel meedeelt wat hij/zij komt doen of emotie toont: ‘Goedemorgen meneer Jansen. Gisteren had u niet zo’n heel goede dag; hoe gaat het nu met u?’ En vervolgens vertelt wat ze bij meneer Jansen komt doen.

De emotionele snaar raken, gebeurt te weinig of niet meer in de zorg. Daar is geen tijd meer voor. Maar als je wel toont, dan laat je zien dat je betrokken bent. Je bent dan bevlogen en verbonden.”

Aanmelden en inschrijven
Het najaarssymposium Bevlogen & Verbonden wordt op donderdag 10 november gehouden bij Kempenhaeghe, Sterkselseweg 65 in Heeze. Het programma voorziet in een ontvangst met lunch om 12.30 uur, een programma met vier sprekers onder leiding van dagvoorzitter Carel Wielinga, en een netwerkborrel met buffet. Deelname aan dit symposium is voor leden en bedrijfsleden gratis; niet-leden betalen € 85,-. Aanmelden kan via het verenigingsbureau van FMGezondheidszorg, [email protected] .

 

 

 

Deel dit artikel

Ook interessant: