Breedweer en ICE gaan voor maximale impact bij OMO Scholengroep

oktober 4, 2018 in Samenwerkingen

Breedweer Facilitair is de grote winnaar van het contract schoonmaakonderhoud voor de OMO-scholen. OMO heeft ervoor gekozen om een Europese aanbesteding schoonmaakonderhoud uit te schrijven waarbij maximale impact gemaakt moest worden. Breedweer heeft duidelijk verschil kunnen maken voor de zeven scholengemeenschappen die vallen onder de vereniging OMO. Het bedrijf gaat de gunning aan met partners KBL Circulair Schoonmaakcentrum, Blu-Me en ICE Benelux.

Breedweer ontwikkelt samen met haar partners KBL Circulair Schoonmaakcentrum en Blu-Me een nieuwe circulaire economie. Voor Breedweer betekent maatschappelijk verantwoord ondernemen dat zij kijkt naar dat wat goed is voor de mens en de maatschappij, maar natuurlijk ook voor het milieu. Het bedrijf streeft naar een cyclus zonder afval, waarbij afval de grondstof is voor een nieuw product. De filosofie van ICE Benelux met haar i-Synergy schoonmaakmachines sluit daar nauw bij aan. Daarom zijn op veel Breedweer locaties inmiddels schoonmaakmachines van ICE ingezet via KBL Circulair Schoonmaakcentrum.

Waarom kiest Breedweer voor ICE i-Synergy machines?
Op deze vraag zijn volgens Jack Stuifbergen en Cindy Broersen, de drijvende krachten achter het Noord-Hollandse bedrijf, meerdere antwoorden van toepassing. “Als je een circulaire economie of filosofie wilt doorvoeren in je onderneming, moet je kijken naar alle facetten van een product; dus vanaf de oorsprong tot aan  het eind van zijn lifecycle is gekomen. Voor ons is het allerbelangrijkste dat onze partners nadenken over deze totale cyclus, waarbij het uitgangspunt is dat het product weer geregenereerd kan worden tot een nieuw product”, aldus Jack. “Dat vergt nogal iets van een leverancier of fabrikant. Met onze huisleverancier Hilco Kooistra van KBL Circulair Schoonmaakcentrum sparren wij elke keer over hoe we net weer een stap verder kunnen zetten in onze missie. Soms zijn dit grote uitdagingen want niet elk bedrijf wil meer betalen voor duurzaamheid. En dat hoeft ook niet, Er zijn genoeg materialen en middelen die duurzaam zijn en die zelfs voordeliger als je serieus kijkt naar de kosten per gebruik. Onze opdrachtgevers vinden deze onderscheidende waarden interessant, we maken daar elke dag impact mee!” Het is niet voor niets dat Breedweer is genomineerd voor de European Cleaning & Hygiëne Awards 2018 in de categorie Duurzaamheid en Personeel. “Hilco heeft ons met de drie volgende pijlers overtuigd om voor de inzet van ICE i-Synergy machines te kiezen:

Duurzaam en 100% recyclebare Li-ion batterijen: de ICE i-Synergy machines zijn duurzaam gebouwd en voorzien van een volledig regenereerbare Lithium-ion batterij met een lange levensduur (tot 8x langer dan de traditionele batterijen).  De batterij is met minder toxische materialen geproduceerd dan traditionele tractiebatterijen en kan na het einde van zijn levensduur in de fabriek van ICE weer worden voorzien van nieuw celmateriaal waardoor de afvalstroom gereduceerd wordt.  De schoonmaakmachine wordt aan het einde van zijn levensduur ter recycling aangeboden bij een gespecialiseerd recyclebedrijf dat 100% van de machine regenereert tot bruikbare materialen die bijdragen tot de productie van nieuwe schoonmaakmachines.

Slimme machines en slim onderhoud maakt service super efficiënt: de i-Synergy machines zijn gekoppeld aan internet en worden op afstand in de gaten gehouden. Als er specifieke afwijkingen zijn op elektrische componenten kunnen die vaak op voorhand worden gesignaleerd. Een telefonische instructie helpt de gebruiker voorkomt uitval. Voor kleine storingen hoeft de servicedienst niet uit te rukken en dat scheelt onnodig gereden km’s. Daarnaast wordt de service slim afgestemd op draaiuren, de machine geeft zelf aan wanneer er service nodig is, dat betekent dat de servicedienst super efficiënt kan werken en op voorhand aan de hand van slimme diagnostiek kan inplannen, ook dat scheelt onnodig milieubelastende km’s.

Flexibele inzet en gebruikersdata geven inzichten: de nieuwe economie vraagt om aanpassingen van bestaande manieren van bedrijfsvoering. Opdrachtgevers vragen om transparantie over zaken als afvalstroomverwerking (en recycling) en over de wijze waarop men controle houdt over kwaliteit, resultaten en andere met elkaar afgesproken doelen. De ICE i-Synergy machines verzamelen m.b.v. de slimme technologie gebruikersdata uit de machine. Met deze tools is het eenvoudig om de kwaliteit van vloeronderhoud te garanderen. Het bijsturen aan de hand van feiten is makkelijker dan op aannames. De flexibele inzet van de machines, die je full-service huurt inclusief alle onderdelen en slijtdelen, maakt dat er met heldere calculaties vooraf gewerkt kan worden. Daarnaast kan de machine teruggegeven worden bij einde contract of  bij sluiting van een locatie. De schoonmaakmachine kan elders worden ingezet en dat past prima in een duurzaam beleid. Vooraf een vastgestelde cost-in-use te hebben zonder vervelende verrassingen geeft rust in de organisatie en in de boekhouding. Operationeel gezien is de administratieve stroom ook een groot voordeel. Er zijn geen aanvullende facturen meer voor service- en/of storingsbezoeken.

Inzet
Voor de OMO-scholengroep heeft ICE samen met KBL Circulair Schoonmaakcentrum inmiddels acht ICE schrobzuigmachines van het type ICE i24BTL en ICE i20BTL geadviseerd en ingezet. Aan het einde van dit jaar komen daar nog eens drie bij en in totaal heeft Breedweer op alle locaties nu veertien ICE i-Synergy schrobzuigmachines in gebruik.

Delen