Column: Hoe schoon is uw toilet?

november 19, 2017 in Blogs & vlogs, Toilet- en handhygiëne

Schoonmaakjournaal Hygienepapier Michael WoensdregtBij Hygiënepapier.nl staat, zoals de naam al doet vermoeden, goede hygiëne hoog in het vaandel. Vandaar dat wij onszelf een belangrijke vraag stelden: hoe schoon zijn toiletten eigenlijk? Uit onderzoek blijkt dat schone toiletvoorzieningen niet vanzelfsprekend zijn. Wist u bijvoorbeeld dat er wel 2.400.000.000 mensen zijn die geen toegang hebben tot (schone) toiletten? Daarvoor vraagt Wereld Toilet Dag – op 19 november – speciale aandacht. Gelukkig beschikt het grootste deel van de Europeanen dagelijks over een toilet: thuis, op het werk, op school of in een willekeurig openbaar gebouw. Maar hoe schoon zijn deze toiletten?

Een jaar geleden schokte CNN met de headlines Meer bacteriën op GSM dan op toiletbril, maar is dat wel echt zo? Onderzoek wees uit dat er inderdaad meer bacteriën op uw mobiele telefoon dan op de toiletbril zitten, maar er zitten een aantal haken en ogen aan deze uitspraak. Zo is het bijvoorbeeld zo dat de bacteriën op uw telefoon veel minder schadelijk zijn dan de bacteriën op bijvoorbeeld een toiletpot. De bacteriën op uw telefoon zijn namelijk bijna allemaal afkomstig van uw eigen lichaam. Wel is bijvoorbeeld verkoudheid te verspreiden via mobiele telefoons. Ook zitten er op toiletten waar veelvuldig gebruik van wordt gemaakt, zoals op school of op kantoor, meer bacteriën dan op een telefoon. Toiletten bij mensen thuis zijn dus vaak het schoonst. Vandaar dat we over het algemeen ook het liefst thuis toiletteren. Uw eigen toilet is dus niet het grootste probleem, mits u deze twee keer per week schoonmaakt met de juiste middelen.

Naast uw eigen toilet thuis zult u regelmatig gebruik maken van sanitaire voorzieningen op uw werk of school. Wat daaraan opmerkelijk is, is dat uit onderzoek blijkt dat 40% van de werknemers niet tevreden is over het sanitair op het werk. Soms is het zelfs zo erg, dat werknemers een toiletbezoek op het werk liefst geheel vermijden. En wist u dat ook is gebleken dat maar liefst 46% van de werknemers zijn of haar handen niet wast na een toiletbezoek? Dit zorgt ervoor dat er wel 400 keer zoveel bacteriën op een bureau zitten dan normaal. Daarom is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de gevolgen van slechte hygiëne: per jaar verblijven wel 4.000.000 mensen in het ziekenhuis door infecties ten gevolge van slechte hygiëne. Het is zelfs zo dat 1% (37.000 mensen) hier ook daadwerkelijk aan overlijdt!

Ook op scholen is de hygiëne van sanitaire voorzieningen niet altijd je-van-het. Het is daarom belangrijk om kinderen goed voor te lichten en hen op jonge leeftijd te begeleiden en te helpen op het toilet. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de toiletvoorzieningen afgestemd zijn op de juiste hoogte, zodat kinderen hun handen goed kunnen wassen en op het toilet kunnen gaan zitten zonder dat zij de bril of pot aan hoeven te raken. Het is ook, voor jong en oud, belangrijk dat het deksel van het toilet gesloten wordt voor het doortrekken. Dit om verneveling van water met schadelijke bacteriën tegen te gaan.

Kortom, de sanitaire voorzieningen waar u dagelijks gebruik van maakt, zijn vaak niet zo schoon als u denkt. Gelukkig kunt u zelf ook een hoop doen aan goede hygiëne! Was na ieder toiletbezoek uw handen én nagels met lauwwarm water en zeep, en droog daarna uw handen af met (bij voorkeur) papieren doeken. Tot slot is het belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de risico’s en gevolgen van slechte hygiëne.

Michael Woensdregt,
lead online marketeer Hygiënepapier.nl

Delen