Column: “De school van mijn kinderen is vies!”

september 2, 2014 in Blogs & vlogs, Scholenschoonmaak

SVS Charles ScholteAls vader van schoolgaande kinderen heb ik andere ouders dit met enige regelmaat horen zeggen. Ook vanuit mijn eigen waarneming zag ik bijvoorbeeld toiletgroepen, die eens goed onder handen genomen zouden moeten worden. Als je kijkt naar de oorzaak van de klachten, loopt de discussie vast in een school die zegt dat het schoonmaakbedrijf zijn werk niet goed doet en een schoonmaakbedrijf dat zegt dat een school veel te weinig geld wil vrijmaken om de school echt schoon te kunnen maken.

Scholen (met name voor basisonderwijs) en kinderdagverblijven zijn vanuit een schoonmaakperspectief gezien, objecten die veel zorg en aandacht vragen. Dat is logisch, want de gezondheid van de kinderen (en natuurlijk docenten en andere bezoekers aan de school) is hier immers mee gemoeid. Schone toiletgroepen met voldoende aanvulmaterialen, schone kranen en wastafels en schone tafels en vloeren zijn van belang voor de gezondheid van de kinderen. Nou valt het niet mee om dat elke dag voor elkaar te krijgen.

Kenmerkend voor een schoolgebouw en een kinderdagverblijf is onder meer de hoge bezettingsgraad van de ruimten, de grote stroom kinderen die van de toiletten gebruik maakt (en bovengemiddeld bevuilt) en minimaal drie keer per dag de school in- en uitgaat. Op de speelplaats is vaak een zandbak en in de lagere groepen een zand- en watertafel, waarmee er vaak nogal wat zand in de school terecht komt. De gezondheidsrisico’s van vuile toiletten zijn voor iedereen duidelijk. Onvoldoende schone vloeren zijn een gezondheidsrisico voor kinderen met luchtwegproblemen of diverse allergieën. Gelet op de vervuilingsgraad is het voor elke schoonmaker een enorme uitdaging om dagelijks weer een schone school op te kunnen leveren.

SVS wil deze schoonmakers de helpende hand reiken, zodat zij beter in staat zijn hun werkzaamheden zo efficiënt en effectief mogelijk uit te voeren. Met veel aandacht voor een juiste ergonomische belasting zodat fysieke problemen voorkomen worden. Voor deze groep schoonmakers is daarom de nieuwe module Scholen en Kinderdagverblijven ontwikkeld. Mede gelet op de belangstelling die wij momenteel ervaren, heb ik de verwachting dat deze opleiding in een belangrijke behoefte voorziet.

Charles Scholte,
directeur SVS

Leestip: Twitterinterview met @SVS_Opleidingen over scholenschoonmaak: “Een veilige omgeving is cruciaal”

 

Delen