Blog: Glazenwassen met drones of bacteriën?

oktober 25, 2018 in Blogs & vlogs

De aanstaande ledenbijeenkomst van AWOG (Alles Weten Over Glazenwassen) op maandagmiddag 5 november staat in het teken van de Techniek & Toekomst. Twee deskundigen bespreken twee onderwerpen: Glasbewassing en gevelbehandeling met behulp van drones en Glasbewassing en gevelbehandeling met bacteriën.

Zelf ben ik wel iemand die openstaat voor nieuwe ontwikkelingen, alhoewel ik ook best sceptisch kan zijn over de haalbaarheid van gelanceerde innovaties. Maar ik heb door de jaren ervaren, dat onze branche zich redelijk defensief kan opstellen ten opzichte van veranderingen aangedragen door de markt.

Het beeld  van de glazenwasser is nog altijd de stoere kerel die dagelijks met een ladder, emmer en raamtrekker op pad gaat om zijn klanten te bedienen. Dit ondanks dat het vak de laatste jaren behoorlijk veranderd is qua gebruik van de ladder en de bereikbaarheid van de gevel. De weerstand die de ‘introductie’ van de wassteel teweegbracht als oplossing voor het terugdringen van het gebruik van de zware ladder, is ook geen voorbeeld hoe open minded wij als branche zijn voor innovaties.

Mensen (en niets menselijks is mij vreemd) hebben de neiging het oude te verdedigen en kritisch te zijn over het nieuwe in plaats van ontwikkelingen te omarmen en te kijken naar de mogelijkheden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de leden gaan reageren op de twee genoemde onderwerpen tijdens de AWOG-ledenbijeenkomst.

Wassen met een drone lijkt ver weg, maar de ontwikkelingen gaan snel. Kijk maar naar de smartphone: de eerste werd ongeveer in 1996 geïntroduceerd, 20 jaar later werden er meer dan één miljard smartphones verkocht en inmiddels is deze niet meer uit ons leven weg te denken.

Peter van Gogh,
bestuurslid OSB-segment AWOG met portefeuille thema Techniek
productmanager Gom Specialistische Reiniging

 

Delen