Column: Het vakantietoilet: een heel andere wereld

Schoonmaakjournaal - toetsenbord - fotocameraMaak een foto van je smerigste wc-ervaring en win!

Hè, hè, daar zit je dan. Turbulente vlucht achter de rug, hotel gevonden, koffers uitgepakt en op zoek gegaan naar een restaurant om te eten en bij te komen. Warm is het wel, besef je als je een tafeltje hebt gevonden en redelijk uitgeput neerploft. Als je het eten op hebt – bést wel pittig – voel je je weinig beter. De kruiden slaan direct op je die dag toch al door elkaar gehusselde darmen. Even doorbijten: het is eerder regel dan uitzondering dat je lichaam even moet acclimatiseren op de tropische plek van bestemming. Maar een toiletbezoekje is wel fijn, besluit je, en je laat je gezelschap voor even achter.

Je loopt door het restaurant, dat er chique en schoon uitziet, en opent achterin een deur die uitkomt in een lange, vrij donkere gang. Aan het einde rechts tref je twee afgebladderde deuren waarop nog net twee logo’s op zijn te ontwaren die je vertellen welke deur je moet nemen. Je treedt binnen en moet wederom even acclimatiseren: zo luxe als het restaurant oogt, zo vervallen oogt het voorportaal van de toiletten. Alsof je ineens de toiletten van een shabby snackbar bent binnengestapt.

Je opent de deur naar een van de toiletruimtes en het wordt er niet beter op. De toiletpot mist een toiletbril, toiletpapier is er niet – behalve vertrapt op de grond – en het ruikt allerminst naar bloemetjes. Je besluit er een kort bezoek van te maken en verlaat de ruimte terug naar het voorportaal, waar je de kraan in de miniwasbak aanzet. Je kijkt om je heen – het was te verwachten, geen zeep – en wurmt je handen onder het veel te lage kraantje. Je slaat je handen af en ziet tot je verbazing een luchtdroger hangen. Je houdt je handen eronder en voelt een zachte warme luchtstroom op je handen neerdalen. Na 10 seconden – je handen zijn nog net zo nat, lekker fris- geef je de moed op, veeg je je handen af aan je korte broek en begeef je je met een zucht terug naar die andere, veel frissere wereld van het restaurant zelf.

Je zou bijna terugverlangen naar het toilet op je werk, dat ook geen schoonheidsprijs verdient, verre van, maar dat vergeleken met dit toilet een wereld van hygiëne en frisheid is. Eigenlijk had je er een foto van moeten maken, denk je inwendig grinnikend. Vakantiefoto’s bestaan vaak uit lachende gezichten, spectaculaire zonsondergangen en historische bouwwerken. Maar dat is het puntje van de ijsberg. Zou je niet juist ook die dingen moeten fotograferen die je verbazen of waar je eigenlijk níét zo blij mee was op vakantie?

Wij van het Schoonmaakjournaal en Berendsen vinden van wel! En nodigen alle vakantiegangers – dichtbij én ver – uit om foto’s op te sturen van het smerigste toilet dat je op vakantie aan den lijve hebt moeten ondervinden (of waarvan je dacht: ik houd het nog wel even op…). Stuur je foto naar info@schoonmaakjournaal.nl en win een JBL Bluetooth Speaker, luxe zonnebril van het merk Ray Ban of 2-persoons XXL-standlaken. Je hebt tot 15 augustus de tijd om je foto’s in te zenden, daarna maken we de drie winnaars bekend! Misschien maakt dat horrortoilet op je vakantieadres je uiteindelijk nog blij!

Malou Jansen,
business development manager Berendsen Textiel Services

 

×