16 juni 2016

Column: Er staat iets te gebeuren

Bijna geruisloos rijdt hij door de gangen. Onvermoeibaar schrobt hij lange rechte lijnen. Heen en weer. Heen en weer. Als er een prullenbak op een plek staat die hij daar niet verwacht, stopt hij. Hij scant het vreemde object en rijdt er keurig omheen. Natuurlijk geeft hij netjes richting aan met zijn knipperlichtjes. Als hij klaar is, rijdt hij terug naar zijn basislocatie. De schoonmaakkracht die de Intellibot bedient, krijgt een sms’je.

Robotisering gaat de schoonmaakbranche veranderen. Hoe radicaal? Dat weten we pas over 10 jaar. Maar dat er iets staat te gebeuren, is zeker. De Intellibot die Asito onlangs aanschafte, kan alleen nog eenvoudig werk doen. Rechte banen gaan hem geweldig af. Maar de hoekjes en gaatjes doet de schoonmaakkracht zelf. Bij Asito zien we de robot als de nieuwe collega van de schoonmaakkracht. De collega die het saaie, eentonige werk doet. Dit betekent dat de baan van de schoonmaakkracht leuker kan worden en het imago van de branche kan verbeteren. De schoonmaakkracht krijgt tijd voor toevoegen van beleving!

Maar er is één voorwaarde. In de schoonmaakbranche schieten we nogal gemakkelijk in de bespaarmodus als het om innovatie gaat. Hoeveel geld bespaart de innovatie? Daar moeten we nu eens een keer vanaf. Een innovatie hoeft niet altijd geld te besparen. Hij kan ook de kwaliteit verbeteren. De iPhone was niet goedkoper dan de Nokia 3310. Nieuwe tv’s zijn niet goedkoper, ze leveren betere beeldkwaliteit.

Als de branche schoonmaakkrachten gaat wegstrepen tegen een robot en zo weer de race to the bottom heropent, vervallen we in dezelfde fouten als voorheen. Dan blijven we urenboeren en worden we nooit partners van onze klanten, die meedenken over overkoepelende belangrijke thema’s als hospitality, inclusiviteit, veiligheid en duurzaamheid.

Robotisering staat in de kinderschoenen. De eerste robots vinden hun weg naar de klant. De eerste stofzuiger was gemonteerd op een paardenkar. Deze parkeerde men voor de deur waarna lange slangen uitgerold werden door het pand. De verbrandingsmotor creëerde het vacuüm waarmee het stof werd opgezogen. Dat is ongeveer 100 jaar geleden. Hoe de robot er over 100 jaar uitziet, weet niemand. Wat we wel zeker weten, is dat ontwikkelingen een stuk sneller gaan dan een eeuw geleden. Ik wil deze ontwikkeling niet alleen op de voet volgen, maar ook erover meedenken, meebouwen. Niet om nog een dubbeltje te besparen, maar om het schoonmaakvak beter te maken. Want dat verdient het vak en dat verdienen de schoonmaakkrachten!

Remko Stolk,
commercieel directeur Asito

 

 

Deel dit artikel

Ook interessant: