Column: Doe je dat thuis ook?

vieze-wc-doe-je-dat-thuis-ookAls schoonmaakondersteuner kom je op verschillende locaties en op verschillende momenten. Op sommige momenten bekruip me het gevoel dat de gebouwgebruiker denkt: “daar hebben we toch een schoonmaker voor?”. We hoeven dat niet op te ruimen, maar wel klagen als het vol geplempte bureau vuil is en daardoor niet kan worden afgenomen. “Kijk eens hoeveel stof hier ligt? Er wordt echt niet schoongemaakt. Ze tillen niet eens de toetsenborden op.” Als schoonmakers zich moeten bezighouden met het opruimen van perforatiesnippers, omdat het zo leuk was om een collega een papieren douche te geven, of zich moet bezighouden mhet het verwijderen van koffievlekken, dan gaat dat ten koste van hun schoonmaaktijd. Zelf opruimen doe je thuis toch ook? Waarom dan niet op kantoor?

Heb je te maken met mannen van de bouw, dan staat de schoonmaak veelal voor een grote uitdaging. Hoe ik de toiletten na een verbouwing heb aangetroffen, is echt onbeschrijfelijk: ze maken er een potje van. De tijd om de verbouwde ruimten schoon te maken, is vaak minder dan de tijd die nodig is om de toiletten weer representatief te maken. Wie controleert na een toiletbezoek? Als het even kan, worden alle toiletten in het gebouw gebruikt in plaats van één toilet. “Als ik moet, dan moet ik” is het credo. Wat resteert, zijn niet doorgetrokken toiletten met papieren handdoekjes, urine naast de urinoirs enzovoorts.

Doe je dat thuis ook? Ik denk het niet. Volgens mij zijn zij thuis doetjes van mannen, want wat de vrouw zegt/wil dat gebeurt. Dus netjes zijn. En op het werk onder de maten, dan kunnen we stoer doen. Maar vlak ook anderen niet uit. De weggebruiker, want hebt u wel eens een (buiten)toilet bij een tankstation bezocht? Of een damestoilet op kantoor? Is dit dan de gedachte van de gebruiker: “De schoonmakers maken het wel schoon?”

Hoe beleeft de schoonmaker dit? “Ik moet mij uit de naad werken om alles schoon te maken, zodat de gebruikers alles weer kunnen bevuilen. Bevuilen is niet erg, maar de mate waarin wel. De beleving van de schoonmaak voor bijvoorbeeld pandbewoners en toiletbezoekers is belangrijk, maar daarin kunnen zij zelf zeker een rol spelen… Denk eens na, kijk eens achterom of rond, en stel jezelf de vraag: “Doe ik dit thuis ook?”. Dat dat niet altijd gebeurt, bewijst de foto.

Edgar van Engelen,
directeur van Clear4Clean

×