Blog: Vieze plekjes

Wat zijn de jakkie-jakkie plekken die je zoal in het dagelijkse leven tegen kunt komen? Waar loop je een verhoogd risico om ziekmakende bacteriën en virussen tegen het lijf te lopen. Ik heb er een paar voor je op rij gezet.

Mobiele telefoons zijn regelrechte bacteriebommen. Diverse onderzoeken tonen aan dat mobiele telefoons ziekmakende bacteriën bevatten. Vooral de buitenranden zijn behoorlijk onfris. Niet alleen wordt regelmatig de E-coli bacterie (‘poepbacterie’) aangetroffen, op telefoons in ziekenhuizen trof men ook MRSA bacteriën aan. Stijn Voeten, arts-onderzoeker/promovendus, vergeleek 8 studies waarin totaal 898 mobiele telefoons onderzocht zijn.

De online reisorganisator travelmath.com liet onderzoeken wat de smerigste plek in een vliegtuig is. Van alle onderzochte oppervlakken bleek het opklapbare tafeltje in het vliegtuig de meeste ziekmakende bacteriën te huisvesten. Even je broodje op het tafeltje leggen? Ik zou het niet doen…Tenzij je last van een vastzittende stoelgang hebt.

Fins onderzoek toonde ziekmakende micro-organismen aan op diverse oppervlakken op een vliegveld. Het gaat om oppervlakken die vaak en door veel verschillende mensen wordt aangeraakt. Wat blijkt? De meeste kans om een besmetting op te lopen, is via de schalen van de security. Je weet wel, de plastic bakken waarop je je spullen moet leggen die door de scanner gaan. Het is maar dat je het weet.

De Amerikaanse onderzoeker/microbioloog Charles Gerba concludeert uit zijn onderzoek, dat 71% van de tankpistolen op tankstations met ziekmakende bacteriën besmet zijn. De wegwerphandschoentjes die naast vrijwel elke pomp hangen, zijn toch zo gek nog niet.

Engelse experts onderzochten de toetsenborden van pinautomaten in grote winkelcentra en vergeleken de microbiologische vervuiling met de zitting van openbare toiletten in dezelfde omgeving. Wat bleek? De bacteriële vervuiling was ongeveer even groot. Sterker nog, dezelfde ziekmakende bacteriën die op de wc-bril zaten, werden ook aangetroffen op de pinautomaten. Leg je netjes wc papier op de bril, kom je de ongewenste beestjes weer tegen tijdens het pinnen.

Het klinkt allemaal behoorlijk verontrustend, maar wees gerust, een gezond mens kan heel wat hebben. En… Vileda Professional heeft prachtige oplossingen in Single Use en Durable om de boel weer flink op te poetsen 😉

Kent u nog meer vieze plekjes? Laat het ons weten. Maar alleen als het gaat om een publieke ruimte of algemeen toegankelijk voorwerp, en alleen als het op een of andere manier ook echt onderzocht is. Want vermoeden is goed, maar weten is beter.

Paul Harleman,
applicatie manager van Vileda Professional Benelux

Reageren? Mail: paul.harleman@fhp-ww.com

21 februari: Vileda organiseert Hygiëne Symposium over infectiepreventie en zorghygiëne

×