Blog: Personeel op handen gedragen

Mijn collega’s in de sanitaire dienstverlening en ik hebben iets bijzonders gemeen. Iets wat ons direct verbindt zonder dat erover gesproken hoeft te worden. Iets bijna magisch! Ik heb het dan niet over dezelfde scholing, professionele achtergrond of dezelfde interesses op LinkedIn. Nee…ik heb het over onze natuurlijke aangeboren drang om mensen te verzorgen, te verwennen en ‘geruisloos’ het gevoel te geven dat alles geregeld is. Het betreft hier een genetisch kenmerk, dat dagelijks wordt ingezet om verbeteringen aan te brengen in sanitaire ruimtes van bedrijfsomgevingen, scholen, zorginstellingen en plekken die ik even vergeet.

Als echte wereldverbeteraars werden we de afgelopen jaren zeker niet echt met alle egards ontvangen om het sanitair comfort van de medewerkers, gasten of bewoners sterk te verbeteren. Inkopend Nederland werd namelijk niet graag aangesproken op hun verbeterpunten en had een allergie voor aanbevelingen die juist meer werkbeleving en motivatie bezorgden zonder dat dit direct extra kosten met zich meebracht.

De beroepsgroep bleef lang hangen in de donkere krochten van de kostenbeheersing en bezuinigingsmaatregelen. De moraalridders van weleer legde jaren het vergrootglas op de kosten van een toiletrol, vouwhanddoekje en luchtverfrisser.

Oud en slecht riekend sanitair transformeert ineens naar ‘het belevingstoilet’

De krapte op de arbeidsmarkt en angst om medewerkers te verliezen, zorgt er nu voor dat werknemers en gasten meer aandacht krijgen en in de watten worden gelegd door de facilitaire afdelingen. Oud en slecht riekend sanitair transformeert ineens naar ‘het belevingstoilet’. De spuitbus met citroen luchtverfrisser maakt plaats voor exotische geurbeleving en de oude zeeppomp wordt verruild voor een design dispenser met heerlijk riekende schuimzeep. En daar blijft het niet bij. Ook de ‘hartveiligheid’ van medewerkers (de zorg die werkgevers voelen om werknemers bij hartproblemen direct te kunnen helpen) en EHBO-koffer staan weer centraal. Met fluwelen handschoenen wordt personeel weer op handen gedragen.

Bijna aanstekelijk, schudt elke organisatie haar veiligheidsprotocol op en neemt ze proactieve stappen om ook de AED’s op te hangen en collega’s wegwijs te maken bij een mogelijke calamiteit. Een helpende hand om elkaar een veilige werkomgeving te verschaffen, staat weer bovenaan de agenda. Het tij keert, en dat was echt nodig.

Het is de aloude wet van de wederkerigheid, waar een schone en veilige werkomgeving het essentiële ingrediënt voor goede arbeidsprestaties. Hier nemen bedrijven en instellingen nu gelukkig weer de verantwoordelijkheid. De cadans die dan ontstaat, zorgt ervoor dat we langer en meer bestendig een succesvolle werkomgeving kunnen creëren waar het behalen van meer winst samengaat met een hoge mate van arbeidsvreugde. En het hoeft zeker niet meer te kosten…

Ernst-Jan van der Graaf,
managing director van Uniqcare

×