Blog: Overdreven

Enige tijd geleden bezocht ik het toilet van een hotel. Na het toiletbezoek was ik uiteraard mijn handen en terwijl ik daarmee bezig ben, komt er een man binnen. Hij wast zijn handen en gaat daarna het toilet in. De gedachte om de handen voorafgaand aan het toiletbezoek te wassen en niet alleen erna is wel eens aan mij voorbij gegaan. Tenslotte pak je met je vieze handen…nou ja, je snapt wat ik bedoel. En verdomd, nu zag ik het voor mijn ogen gebeuren. Die man deed het gewoon.

Ik vertel dit omdat de vraag in relatie tot hygiëne regelmatig aan de orde komt en daar de meningen over verschillen. Er zijn bijvoorbeeld deskundigen infectiepreventie, die vinden dat je in een meerpersoonskamer bij elk bed een schone schoonmaakdoek moet pakken. Overdreven of niet? En hoe zit het met het dragen van disposable handschoenen tijdens het reinigen. Is het overdreven of juist heel goed dat een schoonmaakmedewerker altijd disposable handschoenen draagt? Bij onze buren aan de overkant van de Noordzee ‘reinigt’ de verpleging tussendoor met kant-en-klare desinfectiedoekjes. Elke dag alles desinfecteren. Overdreven of juist heel veilig?

De meningen verschillen en daar zit volgens mij precies de angel. Bij dit soort belangrijke vraagstukken moeten we niet van meningen uitgaan, maar van feiten. Wetenschappelijk onderzoek helpt daarbij. En dat is er steeds meer. Vooral als het gaat om infectiepreventie, maar in toenemende mate ook specifiek ibinnen het domein van de professionele schoonmaak. Bijvoorbeeld een recent onderzoek uitgevoerd in Australië, waarmee men aantoonde dat verbeterde schoonmaakroutines en kennis lijdt tot een reductie van zorginfecties (1). Of dichter bij huis, het recente onderzoek van de Vereniging Schoonmaak Research over het risico van bacteriële vervuiling in hervulbare sproeiflacons dat er dus wel degelijk blijkt te zijn (2).

Ik heb er al vaker voor gepleit, maar ‘evidence based’ schoonmaken is waar we meer naar toe moeten. Efficiënt en doeltreffend schoonmaken op een manier die bewezen de beste is en niet omdat we het altijd al zo gedaan hebben. Of omdat iemand bedacht heeft dat het zo hoort zonder dat het echt goed aangetoond is. Moeten we dan alles gaan onderzoeken? Nou, nee. Laten we niet overdrijven en beginnen met de meest belangrijke thema’s.

Paul Harleman
application manager van Vileda Professional Benelux

Reageren ? Graag: paul.harleman@fhp-ww.com

(1) Changes in knowledge and attitudes of hospital environmental services staff: The Researching Effective Approaches to Cleaning in Hospitals (REACH) study – Mitchel et all (2018)
(2) Hygiene van hervulbare sproeiflacons – Terpstra et al (2019)

×