Blog: Oh, wat een jaar!

Nog zes weken en het jaar 2020 ligt achter ons. Een jaar dat we niet gauw vergeten. In januari keken we vooruit. Maakten we plannen om van 2020 een mooi en succesvol jaar te maken. Schoonmakers op de kaart zetten, minder chemie en meer biologische reiniging. Minder CO2-uitstoot, meer cradle-to-cradle. Ja, in januari hadden we de wind in de rug. Mooie vooruitzichten.

Twee maanden later veranderde de wereld. De pandemie had de gehele wereld in zijn greep. Termen als intelligente lockdown, mondkapjes, social distening, Covid-19 en corona. Van de wind in de rug naar thuis, rustig aan en een zoektocht naar nieuwe mogelijkheden. Ziekenhuizen raakten vol, de zorg kreeg een applaus, want zij stonden in de frontlinie. En de schoonmaak dan? Gelukkig werd ook de schoonmaak genoemd en benoemd tot een essentieel beroep, maar wel pas nadat enig gelobby. Het schoonmaakvak blijkt eindelijk een beroep dat in de strijd tegen een virus een belangrijke schakel vormt.

Desinfecteren werd het devies: mannen/vrouwen in witte pakken die met een fog-machine kantoren desinfecteren. Interessante filmpjes kwamen voorbij. Ik claim hier niet, dat deze machines niet werken, ik kreeg wel het gevoel dat het meer een show was dan het effect had.

Waarom een kantoorruimte desinfecteren als er geen met Covid-19 besmette collega heeft gewerkt?

Het was een reactie om angst te temperen. Denk ik. Tijdens gesprekken met klanten was de angst groot voor besmetting op het werk door kruisbesmetting. Maar goede uitleg wat schoonmaak kan doen voor een goede hygiëne, verminderde de angst. Goede aandacht voor contactpunten is belangrijk, maar… in de reguliere schoonmaak is dit al standaard in de werkprogramma’s. Dus desinfecteren alleen als een medewerker gewerkt heeft op het moment dat hij/zij besmet was.

Wanneer ga je desinfecteren? Ik kreeg nog wel eens de terugkoppeling van klanten, dat desinfecteren wordt aangeboden zonder eerst schoon te maken. Dus weer uitleg geven dat je eerst moet schoonmaken, zodat desinfecteren echt zinvol is. Daarnaast welke desinfectans ga je gebruiken? Welke invloed heeft het desinfecterend middel op de afwerkmaterialen? De onwetendheid hierover kan leiden tot onherstelbare beschadigingen. Goede voorlichting is belangrijk.

En toen werd het zomer. Covid-19 leek op zijn retour en de Nederlander ging zijn eigen gang. 1,5 meter afstand houden? Op vakantie gaan, is toch niet zo erg, we hebben er recht op. Het virus heeft geen vakantie genomen, maar afgewacht op de onvoorzichtige mens. Ach Covid-19 is gelijk aan een griepje, toch? De ziekenhuizen hadden minder Covid-19 patiënten, dus terug naar het normaal. Na de zomer kwamen we in de besmettende lijn naar boven en de tweede golf werd een feit.

Tekorten aan PBM’s en desinfectans zijn er niet. De schoonmaak was voorbereid en een ervaring rijker uit de eerste golf.

Wij, de schoonmaak, spelen een belangrijke rol in het open houden van de economie.

Als wij ons werk niet goed uitvoeren, kunnen bedrijven, instellingen en overheid niet functioneren. Verschuiving van werk, omdat in instellingen meer schoonmaak nodig is en minder schoonmaak in kantooromgevingen (thuis werken). En geen schoonmaak in de evenementen en horeca, omdat ze in lockdown zitten door maatregelen van de overheid.

Oh, wat een jaar. Als we terugkijken, hadden we verschillende momenten mee. Eerst een florerende economie, daarna het predicaat essentieel beroep, en nu…? Het oude normaal is nog niet terug, maar de houding naar de schoonmaak wel.

Een voorbeeld. Een leerkracht van een basisschool gaf aan, dat zij dat haar lokaal met Ajax wordt gereinigd en niet met onze reinigingsmiddel(-en). “Thuis werkt dat ook zo goed, het ruikt lekker.” Dat is toch het zelfde als dat ik haar vertel, dat zij de leerlingen voor de tv moet zetten, want thuis werkt dat zo goed en de kinderen zijn lekker rustig? Omdat mensen thuis zelf schoonmaken, wil niet zeggen dat ze er verstand van hebben? Het is ons vak, wij weten wat wij doen. Hoe we moeten schoonmaken, zodat verkeerde bacteriën en virussen verwijderd worden en geen kans krijgen om een gevaar te vormen voor de gebruikers van het gebouw, de  ruimte of het lokaal. Laten we steeds uitdragen dat wij de professionals zijn en wij echt weten wat we doen. Wij, de schoonmaak, zijn essentieel voor het openhouden van onze maatschappij. Wat wij vragen, is respect en erkenning. Niet alleen erkenning op het moment dat jullie (iedereen buiten de schoonmaak) met de handen in het haar zitten, maar ook als we onze dagelijkse werkzaamheden verrichten om jullie vervuiling weg te halen en een schone (gezonde) ruimte achterlaten voor gebruik.

Als ik terugkijk op 2020, zie ik de inzet van de schoonmakers die ik mag aansturen, waar ik trots op ben. Ik zie dat ik mijn tweede boek over de schoonmaak heb mogen uitbrengen. Ik zie dat, economisch gezien, het jaar minder was ook voor mij en mijn bedrijf, maar ik zie weer kansen en mogelijkheden voor nu en voor 2021. Daar hou ik mij aan vast.

2020, Oh, wat een jaar. Een jaar om niet snel te vergeten, wel een jaar om van te leren.

Edgar van Engelen
directeur Clear4Clean

In 2018 schreef Petra de Bruin (als toenmalig hoofdredacteur en eigenaar van Schoonmaakjournaal) ook een blog onder de titel Oh, wat een jaar. Een heel andere terugblik op een heel ander jaar.

Blog: Oh, wat een jaar!