Blog: Mijn Getal van het Jaar: 60

60 is een getal. Voor mij het Getal van het Jaar. Niet direct afhaken, want getallen doen veel meer met ons dan we denken. Ze zijn echt wel sexy en veelzeggend. Want een getal zegt meer dan 1000 woorden. Onbewust zijn we de hele dag bezig met getallen. Getallen zijn overal: van kijkcijferkanon Boer zoekt vrouw tot de top 7  Schoonmaakjournaal bereikcijfers over november 2018. Welk getal had dit jaar voor u een hoofdrol of staat symbool voor 2018? Voor mij: 60.

Privé associeer ik 60 met een aankomend feestje – mijn levensmaatje wordt volgend jaar 60, maar ook met verdriet – de plotselinge dood van de man van een dierbare vriendin – en met mijn geboortedecennium: de zestiger jaren. Een bijzonder bewegelijk decennium waarin flinke stappen op allerlei vlakken werden gezet. Neem topics als de opening van de Van Brienenoordbrug en de Zeelandbrug – met 5022 meter de langste brug van Europa, de bouw van de Brouwersdam waar ik zomers vaak met mijn camper vertoef, en de start van de bouw van Lelystad. Maar ook de eerste uitzending van de Veronica Top 40 – wie zat er niet op vrijdagmiddag aan de radio gekluisterd met zijn taperecorder in de aanslag – de eerste Nieuwjaarsduik, de eerste gewapende bankroof in Nederland, de nieuwe naam Europese Gemeenschappen, de oprichting van FC Twente en Transavia, de geboorte van een tweede Nederlands tv-kanaal Nederland 2 en natuurlijk Open het dorp – de meest spraakmakende tv-uitzending ever door tv-icoon Mies Bouwman.

Mijn Getal van het Jaar 60 associeer ik zakelijk met Alpheios, want zij bereikte in 2018 de 60-jarige leeftijd en viert dat samen met #schoonmaaktoppers uit de Nederlandse en Belgische branche. Maar ook met collega’s en relaties. Samen ‘thuis’ en publiekelijk ‘online’ via ons platform Schoonmaakjournaal. We publiceerden blogs met warme flashbacks. Heerlijk om de geschiedenis weer in te duiken en af en toe denken: “Wat lijkt dat lang geleden”.

Ronald Goedmakers, CEO van Vebego International trapte de kettingblog-reeks af met Alpheios 60 jaar en nam ons mee op de reizen, die zijn vader Ton 60 jaar geleden naar Amerika en Zwitserland maakte voor goede materialen, middelen en chemie. En Ronald voegde nog een leuk wist-je-datje toe: Alpheios is de naam van het riviertje waarmee de Griekse held Heracles de stal van Augias schoonmaakte. In de blog van maart zette algemeen directeur van Alpheios International, Corné van Aarle, een stap richting de toekomst: Alpheios 60 jaar vooruit. Over het verschil blijven maken. Mensen maken het verschil; een dooddoener. Nee, juist een uitdaging. Dagelijks!

Trots vertelt de eerste klant van Alpheios, M. Rooth van Rooth Multiservices uit Sneek, over de start van zijn schoonmaakbedrijf en de samenwerking met Alpheios. Een samenwerking met een persoonlijke touch. Met vertrouwen. Uitstraling. Bovendien eentje die (geld) opleverde. En hoe heerlijk is het om de blog Spaghettimoppen van Veerle Van Leathem, diensthoofd bij Algemeen Ziekenhuis Sint-Maria, te lezen. Een oud ziekenhuis waar schoongemaakt werd met een trekker, dweil en … ja, spaghettimoppen. Destijds een ziekenhuis met versleten vloeren en door gebruik van bruine zeep uitgeloogd. Tegenwoordig noemen we dat #challenge, 32 jaar geleden een uitdaging. Maar Veerle ging ervoor. En ze kwam er. Samen met Alpheios. #cocreatie. De co-creatie van Nicole Muntendam, hoofd hoteldiensten van Sint Anna Zorggroep, zit ‘m in aandacht. Haar blog over een missie, visie en strategie. “Wat is mooier om je krachten te bundelen en samen op reis te gaan?”, stelt Nicole. De themanaam van de co-creatie tussen Sint Anna en Alpheios: Ik schenk aandacht, waarin Nicole u meeneemt in de patient journey.

Nog een challenge: Karin Carlier, diensthoofd bij AZ Sint-Lucas Gent, trad daar 30 jaar geleden in dienst. Een schoonmaaksysteem en visie ontbraken. Dus ging Karin aan de slag, en zocht en vond een weg in de complexe schoonmaakwereld. Zij enthousiasmeert: Goed bezig. Het kan complex zijn, weet ook Frank Brandsma. In de serie Kettingblogs zet en neemt hij stappen. Hoe blijven we voorop lopen? Over veranderingen en vertaalslagen naar leiderschap, zelfsturing, betekenisvol werk, klantwaarde, gastvrijheid en servicegerichtheid.

 Dat Samen oud worden nooit verveelt, weet Ingrid Gerasimou van Alpheios. Beweging, ontwikkeling, ontplooiing, groei, uitdagingen in nieuwe tijden en met nieuwe technieken. Collega Leon Hermse tekende op dat je als bedrijf vooruit moet kijken: Het eeuwige leven. “Je moet bouwen aan je conditie en afscheid durven nemen van ingesleten gewoontes”, aldus Leon. En dat doet Alpheis. Dus maken we met de woorden van Wendy Klomp, directeur van Alpheios Nederland de cirkel van Kettingblog rond: Alpheios 60 jaar jong, alive and kicking, and kicking, and… Op naar de volgende 60 jaar!

Petra de Bruin,
hoofdredacteur Schoonmaakjournaal

P.S. Over 60 gesproken… In 2017 waren m’n ouders 60 jaar getrouwd, wat dit feestelijke fotomomentje (en nog veel meer) opleverde.

Ter afsluiting van de serie Kettingblogs neemt Mariska Binnemans, directeur Alpheios Performance Solutions bij Alpheios Belgium, nog één keer mee naar #alpheios60. Op 31 december 2018. Als we met z’n allen op weg zijn naar 2019!

×