Blog: Married at first sight

Ik lees graag artikelen dat een schoonmaakbedrijf een aanbesteding heeft gewonnen. Met trots wordt er dan zinnen gebruikt als: “Uit de aanbesteding zijn we als beste uit de bus gekomen” of “De beste partner voor….”. Toch wel raar dat bij een aanbesteding het gehele traject een papieren exercitie is en dat dan daaruit geconcludeerd kan worden dat ze de beste partner zijn. Soms is er ook een praktijk test, maar niet zo vaak en is het dan ook een correcte versie van de werkelijke praktijk?

Het lijkt eigenlijk een beetje op het programma Married at First Sight. Hier bepalen professionals en wetenschappers of er een match is tussen twee mensen om met elkaar te trouwen zonder dat ze elkaar (echt) te kennen. Met een aanbesteding is het nagenoeg net zo. Dan heb je een aanloopperiode om elkaar te leren kennen. De wittebroodsweken. Alles loopt op rolletjes. Aandacht van beide zijden, want je wilt elkaar beter leren kennen. Dan komt de ‘sleur’ en gaat het dan nog steeds goed? Is de dienstverlener echt de juiste partner voor de opdrachtgever? Heeft het adviesbureau de koppeling/match goed gedaan?

In de praktijk moet het nog blijken of de match ook echt een match is. Is die klik er ook echt, dan begrijpen ze elkaar ook wel. Communiceren ze met elkaar. Om maar een paar essentiële zaken te benoemen, die voor een goed partnerschap belangrijk zijn.

De adviseurs van de aanbesteding zeggen dat we matchen, dus is het zo. Vaak gaat het ook naar behoren, maar soms gaat het ook erg mis. De operatie van het schoonmaakbedrijf kan een hele andere uitleg geven aan het contract dan de sales. Maar de directe contactpersonen van de opdrachtgever en het schoonmaakbedrijf moeten met elkaar door één deur kunnen. Als dat niet gaat, zal er snel een breuk ontstaan in de prille relatie. Dan heb ik het nog niet gehad over de ‘scheiding’ met de vorige dienstverlener. Was die relatie optimaal of was het een gedoemde relatie? Als het een goede relatie was, dan is het eigenlijk zonde dat het eindigt omdat er een aanbesteding plaats moet vinden; dat zijn de regels in de publieke sectoren. Dan wordt in de nieuwe relatie het nieuwe schoonmaakbedrijf altijd vergeleken met het vorige schoonmaakbedrijf.

De kinderen (schoonmakers) uit de vorige relatie zullen conform artikel 38 mee gaan in de nieuwe relatie. Hoe gaan zij dan werken en functioneren? Zijn de werkzaamheden dezelfde of is er een nieuw werkprogramma? Kunnen zij het goed vinden met de nieuwe leidinggevende of niet? Dit soort zaken kun je moeilijk van te voren inzien. Hoe secuur en goed het voorwerk van de aanbesteding is gedaan, het is echt een relatie als Married at First Sight.

Edgar van Engelen,
directeur Clear4Clean

Premium

Coronacrisis

Het coronavirus treft ons allemaal. Privé en/of zakelijk. Ook de cruciale beroepsgroep communicatie, media...