Blog: Hospitality, een containerbegrip of kun je echt nog een verschil maken?

Ken je ook die sketch van Lebbis over ‘het perfecte terrasje’? Zo simpel, zo herkenbaar en telkens als ik deze zie, verbaas ik mij er weer over dat zoiets ‘gewoons’ wordt gezien als bijzonder. Mooie ondertiteling van het YouTube-filmpje van de Lebbis-sketch: maak een feestje van je werk.

Je kunt geen (vak)blad openslaan of LinkedIn of andere social media bezoeken of we worden overspoeld met de termen gastvrijheid, hospitality, …. Het gaat allemaal om beleving, zelfs als je een kopje koffie drinkt. Al praten we tegenwoordig niet meer over een kopje koffie, maar over latte machiato, flat white, cappuccino, caramel macchiato en ga zo maar door. Ik moet bekennen dat ik mij hier ook zeer schuldig aan maak (een echt goede cappuccino kan mijn dag maken).

Waarom is het nodig dat we hierover hele blogs, artikelen en opleidingen schrijven? Eigenlijk gewoonweg, omdat we blijkbaar vergeten zijn om aardig te zijn en om net dat extra te stapje voor de ander te doen. Ook UL-Team heeft zes verschillende gastvrijheidstrainingen ontwikkeld, want daar is behoefte aan en vraag naar!

De nieuwe commercial van Sire, wie kent deze ondertussen niet?  #doeslief, zegt het. Als we allemaal iets aardiger tegen elkaar zijn, meer begrip tonen, bereid zijn om de ander wat te gunnen en niet altijd jezelf eerst te stellen. Zou het dan nog nodig zijn dat we deze trainingen en workshops moeten geven en organiseren? Dat we er boeken, blogs en artikelen over moeten schrijven, we communities op moeten richten, en er organisaties volledige afdelingen voor opzetten? Commercieel gezien, als opleidingsbedrijf, is dit natuurlijk niet handig. Maar het is de eerste opleiding die ik zo zou willen opgeven als we allemaal kunnen genieten van een prettige werk- en leefomgeving, waarin iedereen net iets meer voor elkaar over heeft.

Tot die tijd geven wij met alle liefde deze trainingen. Genieten we van de verhalen van de deelnemers over kwesties die niet goed gaan, maar vooral van de mooie voorbeelden van positiviteit die anderen weer inspireren. Die maken ons erg blij.

En ja, helaas is hospitality een containerbegrip geworden en wordt de term te pas en te onpas gebruikt. Maar ik ben ervan overtuigd dat je nog steeds een verschil kunt maken. Dit is deels te leren door met anderen te spreken over dit onderwerp, voorbeelden met elkaar te delen. Maar het moet vooral uit jezelf komen. Wees niet bang om diegene te zijn, die het dan net anders doet dan een ander. Jij moet het verschil willen maken. Kunnen is vaak het probleem niet, we kunnen het wel, maar wil je het ook. Wil jij het verschil maken?

Of zoals Lebbis het zegt aan het einde van zijn sketch: “…als we willen dan kan het…”.

Belinda Dekkers,
directeur UL-Team facilitaire opleidingen

×