Blog: Handfluencers

Na elk toiletbezoek je handen wassen; jong geleerd, oud gedaan. En toch was er op 19 oktober voor mij een leermomentje: het coronavirus kan tot 9 uur op je huid overleven in vergelijking met de 1,8 uur van een ‘gewoon’ griepvirus. Dus 5 keer langer en meer de kans op een coronabesmetting. Een onderzoeksfeit dat het medische tijdschrift van Oxford University Press, Clinical Infectious Diseases, publiceerde. Japanners vonden in dat onderzoek nieuw bewijs voor de noodzaak voor regelmatig handen wassen. Sowieso maar zeker ook in onze wereldstrijd tegen het Covid-19-virus. Want hoe langer het virus op je handen blijft zitten, hoe groter de kans is dat je het verspreidt.

Handen zijn dus verspreiders én… influencers.
Huh?

Influencers zijn toch bekende mensen met invloed? Zoals vlogger Enzo Knol, modekoningin Anna Nooshin en beauty celeberty Nikkie Tutorials. Millennials die dagelijks wereldwijd een miljoenenpubliek met hun posts met vlogs, filmpjes en foto’s op de sociale media. Ze hebben een passie voor iets en vinden het leuk om dat te delen. Ze bouwen kennis op en verspreiden dat, dus als fan weet je dat je altijd bij jouw influencer terecht kunt voor een goede raad.

Nou ben ik (soms) bescheiden, dus ben en word ik geen influencer. Al ben ik gek van voetballen, mountainbiken en hardlopen, ik val sowieso niet in de generatie van millennials. Toch draaien mijn dagelijkse zakelijke bezigheden en die van mijn Euro Products-collega’s om… influencers.

Handfluencers.

Ja, onze handen.
Onze handen komen namelijk met alles en iedereen in aanraking. Ook een miljoenenpubliek. Het zijn echte vuilverzamelaars en verspreiders van ziekteverwekkers. Onze wereld heeft dat dit jaar meer dan duidelijk gemaakt. Nu kun je niet helemaal voorkomen dat je ziekteverwekkers binnenkrijgt, maar je kunt dit risico wel kleiner maken. Goed schoonmaken helpt hierbij. En natuurlijk handen wassen, voor ons een open deur. Want waar was je het vaakst je handen? In een toiletgroep.

Ook een goede toiletinrichting met goede en voldoende voorzieningen helpen om handen het positieve aanzien van influencer te laten verdienen. Helaas verdwijnen schoonmaak en toilethygiëne toch nogal eens in het budgettaire afvoerpuntje van menig onderwijsinstelling. Desondanks blijven wij ons inzetten om scholen zo goedkoop en goed mogelijk van dienst te zijn. Te ontzorgen. Vorig jaar op Global Handwashing Day verzorgde ons marketingteam bijvoorbeeld lessen in handenwassen voor de onderbouw in Maassluis en Maasland; het is belangrijk dat kinderen het verschil leren tussen vies en schoon. Uit hygiënisch aspect (minder kans op ziekten en allergieën) en uit sociaal aspect (schoon voelt fijn en is prettig voor de omgeving). Maar als verkoopteam denken we ook na over de toegevoegde waarde van dispensers met foamzeep, specifieke besparende toiletpapiersystemen, handendroging met papier en het logistieke gedeelte. Een optimale inrichting van een washroom leidt tot het beste hygiënische resultaat; een goede handhygiëne is de absolute basis, handdroging maakt daar een zeer belangrijk deel van uit. Als schoolhoofd moet en wil je geen kopzorgen hebben over de voorraad, als schoolbestuur wil je (toilet)hygiëne op de schone kaart zetten om zo veel mogelijk kinderen op je school te kunnen verwelkomen en als ouder wil je je kind naar een schone school brengen.

Over handfluencers gesproken: weer grip op ons leven krijgen en houden, wie wil dat niet? Je kunt altijd bij ons terecht voor een goede raad. We delen graag onze kennis en ervaring. Met passie.

Michel van der Hoeven,
account manager MTS Euro Products

P.S. Tussen de 10 en 20% van de corona-geïnfecteerden is verantwoordelijk voor zo’n 80% van de besmettingen stelt het populairwetenschappelijk tijdschrift Scientific American. Kunnen we dan samen met een goede handhygiëne het heft in handen nemen?

Bronnen: RIVM, AD en Scientific American