Blog: Dag van het Compliment

Plezierig werken? Start juist deze dag met een compliment!

Een compliment geven is een mooi voorbeeld van “kleine moeite, groot plezier”. Met een compliment laat je zien, dat jij oprechte aandacht hebt voor de ander. Het is een vorm van positieve feedback: je geeft aan de ander terug wat jij vindt van het gedrag of werk van de ander. Feedback geven is een belangrijk onderdeel van het communicatieproces. Dus maak gebruik van deze vorm van feedback en beloon vandaag jouw collega, medewerker of klant met een oprecht compliment.

Een compliment betekent persoonlijke aandacht en waardering. Het maakt de ander blij, dat zijn/haar werk of gedrag wordt opgemerkt. Een compliment stimuleert, geeft energie en verbetert de relatie! Een fantastisch instrument voor het verhogen van productiviteit, kwaliteit en werkplezier!

Het mooie van een compliment is, dat het ook de complimentgever een goed gevoel geeft. Een ander blij maken, zorgt voor een goed humeur. Als je bewust bezig bent met het geven van complimenten, ben je gericht op zaken die goed gaan. Je kijkt dan op een andere manier naar jouw collega, medewerker of klant. Een win-win situatie!

Hoe geef je een oprecht compliment?

Spreek vanuit jezelf. Daarmee laat je horen, dat het jouw persoonlijke mening is.
Maak je compliment specifiek. Dus benoem precies wat de ander zo goed heeft gedaan. “Dank je wel” of “Goed gedaan” is te algemeen.
Zorg voor verrassing. Geef een compliment op een onverwacht moment. Dan pas laat je echt zien, dat je het gedrag van de ander opmerkt en waardeert.

Aan wie geef jij vandaag – De dag van het compliment – een compliment?

Feedback is een essentieel onderdeel in de communicatie. Toch blijkt het vaak een uitdaging om dit op een effectieve manier te doen. Niet voor niets is feedback geven en ontvangen, een belangrijk onderdeel in al onze communicatie- en leidinggevende trainingen. Welke feedback wil jij aan ons kwijt? Wat is jouw brandende vraag? Mail ons: info@ul-team.nl

Belinda Dekkers,
directeur UL-Team facilitaire opleidingen

×