Blog: Coro-voor en Coro-na?

Het is een grappige woordspeling die ik hoorde in het satirische tv-programma Draadstaal. Coro-voor en Coro-na zetten mij aan het denken. Gelukkig komen er steeds meer positieve geluiden over de strijd die de wereld voert tegen het virus dat ons allemaal in de houtgreep houdt.

Tal van deskundigen (zelfbenoemde en echte) spreken over het langzaam opstarten van de economie en hoe dit zou moeten gaan. Maar wat zijn de consequenties hiervan voor de ondernemers en hun (voormalige) personeel? Hopelijk kan iedereen snel weer aan de slag en zal het leed waar schoonmaakondernemers mee te maken hebben, mede door de steunmaatregelen vanuit de overheid, beperkt blijven en snel tot het verleden behoren.

Toch bemerk ik een grote onzekerheid onder de ondernemers die ik spreek. Er is angst voor de recessie. Van hoogconjunctuur naar recessie in slechts enkele weken tijd. Welke lessen leren we? De onzekerheid zal ongetwijfeld nog wel een tijdje blijven, het heeft op een zeer pijnlijke manier aangetoond dat onze economie zeer kwetsbaar is. In de ‘Coro-voor’-periode hadden we te maken met de gevolgen van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) en een groot tekort op de arbeidsmarkt aan geschikt personeel. In een zeer korte periode is het speelveld compleet veranderd. In de ‘Coro-na’ periode zullen wij met elkaar de schouders er weer onder moeten zetten, en hard werken aan herstel.

Dat de onzekerheid blijft, is een feit. Des te meer zal er in deze opbouwfase een grote behoefte aan flexibel personeel zijn. Want waar gaat het naartoe? HR-directeuren en managers van schoonmaakbedrijven verwachten minder schoonmaakinzet door het sluiten van kantoren en bedrijven, maar meer en veilig schoonmaken door het cruciale belang van en de druk op hygiëne, met andere, verfijnde hygiëneprotocollen en op andere tijden in de anderhalvemetersamenleving. Op de lange termijn zijn de effecten op de werkgelegenheid nog onduidelijk. Maar het gaat nu om het heden en de aanloop naar ‘Coro-na’: hoe kun je daar op inspelen? Dat vraagt om flexibiliteit en om beperking van risico’s. En ja, dan noem ik toch één keer ons bedrijf aan het einde van deze blog: 365 Cleanit. Aan u de keuze om samen schouder aan schouder maar op 1,5 meter afstand veranderingen te kunnen trotseren. Blijft het NOW? Wordt het never or together?

Bas Doorn,
accountmanager bij HR-dienstverlener 365 Cleanit

P.S. Ook wij kunnen mobiliseren: bij schoonmaakbedrijven waar nu schoonmaakmedewerkers over zijn en elders schoonmaakmedewerkers tekort, verbinden we partijen belangeloos. Als ondernemer over je eigen schaduw heen durven kijken en blij blijven, dat is onze insteek.

Premium

De kracht van klein: Total Cleaning Products en ABC Products ontwikkelen unieke all-in-one hygiënezuil

“De mondiale vraag naar desinfectiezuilen explodeerde door het coronavirus, maar de uitdaging ook: veel...