Blog: Andere tijden

“Al sinds honderden jaren is de Nederlandse zindelijkheid overal een begrip. Ten minste waar het de exterieurs van de huizen betreft. De middelen die men vroeger gebruikte, waren primitief maar ruim voldoende. De ragebol bewees nuttige diensten bij het schoonhouden van de ramen. De later gekomen koperen spuit maakte het werk wat gemakkelijker.”

Ik citeer het Polygoon op YouTube. Het Polygoon dat in de Nederlandse cultuur onlosmakelijk verbonden is met de bioscoopjournaals Nederlands nieuws en Wereldnieuws. Gesproken door de uit duizenden herkenbare stem van Philip Bloemendaal. In dit filmpje neemt men een duik terug in de tijd. Naar 1959. Naar glazenwassers in Amsterdam.

“De verstedelijking met meer en hogere huizen maakte ramen lappen tot een beroep”, legt de stem van Polygoon uit. Gespecialiseerd vakwerk. Met nieuwe ontwikkelingen. Glazenwassers die in gondels als vliegen tegen torenhoge gebouwen hun werk uitvoerden. Stoere mannen die op grote hoogte – waar “de wereld aan hun voeten ligt” – ‘schoon’ en zeker ook gevaarlijk werk verrichtten. Want aspecten als zekerheid en veiligheid waren in de jaren zestig nog ver te zoeken. Neem de magirusladder: een aluminium ladder met een hoogtebereik van 26 meter, waarop drie mannen (of vrouwen) tegelijkertijd hun werk konden uitvoeren. Als ik enkel het filmpje bekijk, krijg ik al hoogtevrees van dit onstabiele werkinstrument.

Inmiddels wordt er alles aan gedaan om het werken op hoogte in het algemeen en het werken aan glas en gevel in het bijzonder zo veilig mogelijk uit te kunnen voeren. En ook de techniek gaat verder en verder. Dus zette het AWOG-segment van OSB haar halfjaarlijkse ledenbijeenkomst op 5 november in Rotterdam in het teken van Toekomst & Techniek: ramen zemen met drones en bacteriën (micro-organismen) als rode draad.

Dat glasbewassing met een drone geen wassen neus is, maar ook een ontwikkeling waarvoor we ons ogen niet moeten sluiten, durf ik te concluderen. Gastspreker op de AWOG-bijeenkomst Parcival Holland bevestigde het ook: de ontwikkelingen in techniek en financiële haalbaarheid gaan snel, maar de strenge regels voor veiligheid en toepasbaarheid overheersen het gebruik en de inzet van drones. Ook in de glas- en gevelreiniging. Of is overschaduwen in dit verband gepaster? Dat er andere tijden aankomen, is een feit. Maar die ‘andere tijd’ waarin we ramen zemen met een drone, kan nog wel eens ff op zich laten wachten, getuige ook dit filmpje van Bright, de techsite met tests, tips, trends, video’s.

Petra de Bruin,
hoofdredacteur Schoonmaakjournaal

×