Langdurig zieken: wanneer wordt een werkgever beboet?

De Belgische regering was een jaar geleden al tot een principeakkoord gekomen over sancties voor werknemers en bedrijven. Langdurig zieken die onvoldoende meewerken om terug aan het werk te gaan, zullen gedurende een maand 5 tot 10% van hun ziekte-uitkering moeten inleveren. Bedrijven met meer dan 50 werknemers riskeren boetes tot 800 euro als ze de terugkeer van ziek personeel op de werkvloer onmogelijk maken. Nu wil de federale regering voor de zomer sancties invoeren voor bedrijven, die de terugkeer van zieke werknemers boycotten. Of die boetes automatisch worden toegekend, zorgt voor onrust. 

Dat de politiek op zich laat wachten, leidt tot zenuwachtigheid in werkgeverskringen. “Je kunt werkgevers niet straffen voor iets wat ze niet in hun macht hebben”, zegt Bart Buysse, directeur-generaal van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) in De Tijd.

In verband met de auteursrechtelijke bescherming van dit artikel is enkel een samenvatting opgenomen. Via deze link naar De Tijd kunt u het hele artikel lezen.

×