IRIS Cleaning doopt Cleanfix reinigingsrobot om tot Bubble

Iris - Cleanfix schrobzuigrobotIRIS Cleaning is de eerste onderneming uit de sector, die de autonome reinigingsrobot van Cleanfix in België gebruikt. Sinds begin januari zet IRIS Cleaning (onderdeel van IRIS Group) de reinigingsrobot in voor de schoonmaak van het Europagebouw van de Raad van de Europese Unie. Deze robot is de eerste industriële reinigingsrobot.

Dankzij zijn sensoren die van een laser gebruikmaken, reinigt de RA660 NAVi geheel autonoom grote oppervlakten. Het systeem laat de robot ook toe om de meest ontoegankelijke hoekjes schoon te maken en hierbij alle obstakels te vermijden. Zijn hoogtechnologische afwerking en zijn navigatiesysteem, waarmee bijvoorbeeld virtuele wanden kunnen worden aangebracht, leverden de robot de Amsterdam Innovation Award 2016 op in de categorie Machines en Componenten.

“Wanneer we de schitterende inkomhal van het Europagebouw voor de eerste keer zagen, tijdens een van onze eerste technische bezoeken, moesten we onmiddellijk denken aan de RA660 NAVi.” Met deze uitspraak is duidelijk dat het inzetten van de innovatieve reinigingsrobot wel degelijk een initiatief is van IRIS Cleaning en niet van de klant. Zes personen kregen een gedetailleerde opleiding om met de reinigingsrobot te kunnen omgaan, hem te onderhouden en hem te gebruiken. ”We wilden vooral tonen dat IRIS Cleaning een innovatief en modern bedrijf is, dat de nieuwste technologie inzet voor het schoonmaken van een uitzonderlijk gebouw! Alle omstandigheden waren er om uit te pakken met onze Bubble.  De robot is perfect uitgerust voor grote, vrijgemaakte ruimtes en dat is net waar het niet aan ontbreekt in het Europagebouw; de immense inkomhal – het Forum – beslaat immers een oppervlakte van meer dan 1700m2. Deze ruimte heeft evenwel nog een andere bijzonderheid, ze is namelijk volledig bedekt met een vloerbekleding in geolied eikenhout.”

Technologisch huzarenstukje
Bubble is een technologisch huzarenstukje: de robot werd gedurende verschillende dagen van mapping (programmatie van de verplaatsingen en van de te onderhouden zones), geprogrammeerd door de specialisten van Cleanfix. Er is geen ruimte voor fouten en de robot moet zijn werk op optimale wijze uitvoeren.

Hoewel Bubble de taken overneemt van een fulltime arbeidsplaats, gaat dit niet ten koste van jobs, integendeel. “We investeren de vrijgekomen tijd in de kwaliteit van onze prestaties in zones die meer aandacht vergen. Het Europagebouw is immers een van de plaatsen waar hooggeplaatste Europese en internationale leiders tijdens Europese topbijeenkomsten samenkomen. Bubble is ook vanuit MVO-perspectief zo geprogrammeerd, dat hij optimaal gebruik maakt van producten en minimaal water verbruikt.”

Nieuwsgierig
Iris Cleaning voegt nog toe: “Sinds zijn ingebruikname wekt Bubble veel nieuwsgierigheid bij onze klant en verschillende Europese ambtenaren die zijn weg kruisen. Het merendeel haalt zijn smartphone boven en filmt hem, terwijl hij in werking is. En ja, hij mag gezien worden…

Wilt u Bubble in actie zien? Klik dan hier.

×