ERA waarschuwt: aanbestedingen publieke sector grootste uitdaging

europees aanbestedenDe European Rental Association (ERA, Europese verhuurvereniging) verwelkomt het nieuwe pakket voor circulaire economie van de Europese Commissie en doet een oproep tot de specifieke erkenning van de rol van de verhuur in het realiseren van een succesvolle Europese circulaire economie.

Het pakket dat in december 2015 werd gepubliceerd, bevat verschillende initiatieven voor een circulaire economie en gaat gepaard met voorstellen tot wetgeving. Het doel van een circulaire economie is om de waarde van producten, materialen en economische hulpbronnen zo lang mogelijk te behouden, terwijl het ontstaan van afval wordt geminimaliseerd.

Steeds meer afval
De EU produceert jaarlijks zo’n 3 miljard ton afval en dit neemt gestaag toe. Schattingen van de Organisatie voor Economische Samenwerking suggereren dat als er geen actie wordt ondernomen, de EU in 2020 45% meer afval zou produceren dan in 1990.

Michel Petitjean, secretaris-generaal van de ERA, zegt: “Verhuur is fundamenteel duurzaam en maakt deel uit van de eigenlijke kern van een succesvolle Europese circulaire economie. De erkenning van de ecologische en economische voordelen die de verhuur aan bedrijven biedt, zou vanzelfsprekend deel moeten uitmaken van elke beleidsvorming op dit gebied.”

Aanschaf van verhuur te laag
“Om een echt circulair model te krijgen, moeten we het gedrag van mensen veranderen en een culturele buy-in bewerkstelligen voor innovatieve verhuurvoorstellen. In het bijzonder in de publieke sector is de aanschaf van verhuur te laag. De aanbestedingsregels moeten de ‘aankoop’ van materieel als een dienst toelaten en dit niet standaard als een kapitaaluitgave behandelen. Bedrijven hebben ook een stimulerend kader nodig met incentives en doelstellingen om systematische verandering te brengen naar huren – en niet kopen – van materieel. Meer steun van de Commissie zou op dit gebied bijzonder welkom zijn. Verhuur van materieel kan een essentiële rol spelen in een circulaire economie.”

Manifest
De ERA heeft een manifest met vijf punten gepubliceerd, dat de ecologische en economische voordelen van het huurconcept duidelijk vooropstelt en dat als volgt kan worden samengevat:

  1. Gedeeld gebruik: bouwbedrijven krijgen toegang tot een bredere waaier van materieel dan met eigen aankoop, terwijl het materieel op zichzelf intensief wordt gebruikt, zorgvuldig wordt gekozen, goed wordt onderhouden en naar behoefte wordt ingezet, wat allemaal bijdraagt tot een meer efficiënt gebruik.
  2. Herstelbaarheid: verhuurbedrijven dragen bij tot het ontwerpen van producten die het onderhoud en reparatie vergemakkelijken, en hebben aandacht voor het beheer van onderdelen.
  3. Gebruik van hulpbronnen: verhuurbedrijven van materieel zoeken materieel die de meest duurzame optie bieden voor hun klanten en verzorgen opleidingen om het gebruik ervan te optimaliseren.
  4. Hergebruik: componenten van ontmantelde constructie-materieel kunnen worden hergebruikt.
  5. Recycleerbaarheid: verhuurbedrijven dragen zorg voor hun materieel door te repareren waar mogelijk, recycling aan het einde van de levenscyclus, en verkoop op de tweedehandsmarkten waar dit in overeenstemming is met de regelgeving. Ze gebruiken ook hun onderhandelingspositie om leveranciers van materieel aan te moedigen om meer te investeren in R&D om het gebruik van niet-recyclebaar materiaal te beperken en om de verantwoordelijkheid te nemen voor materieel aan het einde van hun levensduur.

Erkenning
Om deze redenen erkennen reeds vele bedrijven het inherent efficiënt gebruik van kapitaal dat het huurconcept vertegenwoordigt, hetgeen blijkt uit de gestage groei van de Europese verhuursector.

De Europese verhuurmarkt van materieel in de EU- en de EVA-landen groeide aan constante wisselkoersen uit tot € 23,06 miljard in 2014, een groei van 1,9% ten opzichte van 2013. Voor 2015 wordt de groei in de Europese markt geschat op 1,4%, met een prognose van 2,7% voor 2016.

De ERA gelooft dat de groeiende invloed van de huurmarkt het concurrentievermogen en duurzame economische groei zal bevorderen, en helpen om nieuwe banen te creëren, terwijl het bijdraagt tot de aspiratie naar een circulaire economie.

Over ERA
De European Rental Association werd opgericht in 2006 om de nationale verhuurverenigingen en verhuurbedrijven in Europa te vertegenwoordigen. Vandaag telt het onder haar leden meer dan 5.000 verhuurbedrijven, rechtstreeks of via 14 nationale verhuurverenigingen. ERA is actief via haar werkgroepen op het gebied van promotie, veiligheid en duurzaamheid, statistieken, technische en algemene huurvoorwaarden. De volgende ERA conventie zal plaatsvinden in Stockholm op 8 en 9 juni 2016.

 

×