Janice Goossens en Marinio Babel Schoonmakers van het Jaar

december 8, 2017 in België

Na wekenlange spanning weten we wie de Nederlandse en de Belgische Schoonmaker van het Jaar 2017 zijn. Janice Goossens uit Oudewater, werkzaam bij Dejo Schoonmaakorganisatie (onderdeel van Beercoo Schoonmaakgroep), is de Nederlandse Schoonmaker van het Jaar 2017. Voor België is dat Marinio Babel uit Malle. Hij werkt bij het Algemeen Ziekenhuis Sint-Jozef. Gefeliciteerd beiden!

Tegenover ongeveer honderd kandidaten, aanhang, supporters en sponsoren, kregen Janice en Marinio de awards uitgereikt. De jury benadrukte dat het een moeilijke keuze was. “De kandidaten lagen zo dicht bij elkaar”, aldus jurylid David de Mol. “Deze finalisten zijn allemaal boegbeelden van de schoonmaak. Ieder op zijn eigen manier.” Hanny van den Berg, directeur van branchevereniging OSB, sloot daarop aan. “Als schoonmakers zorgen jullie ervoor dat andere mensen kunnen werken in een schone omgeving. In ziekenhuizen, op scholen, enzovoorts. We kunnen prima tijdelijk zonder een kabinet, maar zonder schoonmakers kunnen we geen dag.

Na het serieuze gedeelte en het voorstellen van de 10 finalisten van Schoonmaker van het Jaar 2017 voor België en Nederland, gingen de voetjes van de vloer en werd een heuse polonaise ingezet.

Criteria
De afgelopen maand had de jury de moeilijke taak om te beslissen welke schoonmaaktoppers de absolute winnaars zijn. Elke inschrijving voor Schoonmaker van het Jaar gebeurt op basis van criteria als inzet, betrokkenheid, motivatie, opleiding, ervaring en kennis(overdracht). Met deze criteria in gedachten werden tien Nederlandse en tien Belgische halve finalisten gekozen, bij wie de juryleden daarna op bezoek gingen. Op basis van dit bezoek, de gesprekken en uiteraard de criteria werden uiteindelijk de tien finalisten gekozen. Janice en Marinio maakten veruit de beste indruk op de jury en slepen daarom de titel Schoonmaker van het Jaar 2017 in de wacht.

Janice Goossens, Schoonmaker van het Jaar Nederland
De jury was meteen al razend enthousiast over Janice: “Wat een heerlijk persoon om bij in de buurt te zijn. Ze is van oorsprong Schots, werkt onder meer bij het transportbedrijf Jan van Dam Transport en iedereen loopt daar met haar weg. Bij het transportbedrijf troffen we in de kleedkamer geen enkele methodefout aan. Hoe krijg je het in die omgeving met trucks en overalls voor elkaar? Medewerkers en directie van het transportbedrijf dragen haar op handen. Echt met recht een schoonmaaktopper.”

Marinio Babel, Schoonmaker van het Jaar België
Ook over Marinio was de jury vanaf het begin al enorm lovend: “Het begint allemaal met mij, beseft Marinio. Als ik mijn werk niet goed doe, draait het schoonmaken van de bedden niet goed en komen we allemaal in de problemen. Hij neemt daarbij zijn verantwoordelijkheid en straalt rust uit. Hij weet prioriteiten te stellen en spreekt zelfs artsen aan als die iets niet goed doen. Hij heeft de job van zijn leven en fietst in weer en wind met plezier naar zijn werk. De hele instelling staat als één blok achter zijn kandidatuur.”

Delen