Care en Assist tonen sociale bevlogenheid op Dag van de Armoede

oktober 18, 2017 in België

Schoonmaakjournaal Care - Week van de armoede 2017Op 17 oktober was het de Dag van de Armoede. Bij schoonmaakbedrijf Care en zusterbedrijf Assist namen 15 medewerkers en hun gezinnen deel aan de Inleefweek Armoede. Ze liepen zelf een tijd mee in de schoenen van mensen met beperkte middelen om de wereld van de kansarmoede beter te leren kennen en begrijpen. Tegelijkertijd deelden ze hun ervaring met andere medewerkers. “We bieden deze kans aan onze mensen om hun sociaal engagement te verhogen en zo doen we precies waar de naam van ons bedrijf voor staat”, legt Wim Loncke, CEO van Care, uit. “Care voert een actief beleid op het gebied van maatschappelijk en duurzaam ondernemen. Daarbij gaat het niet alleen om financiële steun aan goede doelen, maar ook om het stimuleren van sociale bewogenheid bij onze medewerkers.”

De week wordt georganiseerd door KOCA, het Koninklijk Orthopedagogisch Centrum Antwerpen, die het initiatief heeft bedacht voor medewerkers, sympathisanten en verwante organisaties in Antwerpen. Gisteren werd de week afgesloten met een afsluitmoment bij KOCA.

Inleefweek Armoede
Vaak blijft kansarmoede verborgen voor de buitenwereld. Mensen hebben de neiging om te verbergen dat ze moeilijk rondkomen met hun inkomen. Toch zijn de gevolgen vaak ingrijpend. Tijdens de inleefweek ervaren de medewerkers levensecht hoe het is om rond te komen met een beperkt budget. Het leven gaat zijn gewone gang (werk, school, vrije tijd, …), maar elk krijgt een beperkt budget en enkele realistische situaties voorgeschoteld. Lukt het om in de dagelijkse behoeften te voorzien en om daarnaast ook nog een aantal onvoorziene omstandigheden het hoofd te bieden? 15 medewerkers namen deel en getuigen over een bijzonder confronterende en indrukwekkende ervaring.

Anne Lesandrém, HR directeur van Vebego België: “Het valt me op hoeveel tijd het kost om arm te zijn. Je moet voortdurend nadenken over je uitgaven en scherp rekenen. Bovendien moet je rekening houden met onverwachte situaties en zoeken naar creatieve oplossingen. Daarbij komt dan nog de stress van de sociale beperking en de impact van je situatie op de kinderen.”

Hans Paenen, medewerker personeelszaken bij Care: “Ik zal deze week wel even snel klaren, dacht ik toen ik eraan begon. Maar het is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Je moet enorm vindingrijk zijn. Gelukkig is er tussen de deelnemers snel een soort samenhorigheid ontstaan om samen naar oplossingen te zoeken. Ik ben benieuwd om te ontdekken of die ook bestaat in het echte leven.”

Nathalie Van Rompu, bestuurder van Assist: “Bewustwording, dat is wat deze week belangrijk maakt. Tegelijkertijd ben ik ook dankbaar voor deze ervaring.”

Annemieke De Bruyne, marketing en communicatie verantwoordelijke van Vebego België: “Ik dacht dat ik wel goed oplette bij mijn aankopen. Maar toen ik in een goedkope supermarkt moest gaan winkelen, heb ik toch een uur staan puzzelen om met zoveel mogelijk producten voor € 26 buiten te stappen.”

Ook duurzaam ondernemen
Care neemt initiatieven om de wereld beter te maken en voert een actief beleid op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord – en duurzaam – Ondernemen. Net zoals bij de andere Vebego-bedrijven maakt dit deel uit van hun DNA. Een positieve impact hebben op de wereld rondom ons, is de missie bij die initiatieven.

Bij ons staan daarbij vier Sustainable Development Goals voorop: good health, decent work, clean water en reduced inequalities”, verduidelijkt Wim Loncke, CEO van Care. “Daarin kadert ook deze deelname aan de Inleefweek Armoede.”

Over Care
Care bestaat sinds 1974. Het bedrijf heeft meer dan 1200 medewerkers in dienst. De omzet in 2016 bedroeg € 30,5 miljoen. Care biedt een ruim gamma aan facilitaire diensten: schoonmaak, glaswas, reinigen van computers, klusjesdiensten en inrichten van een efficiënte en aangename werkplek. Het bedrijf maakt sinds 1989 deel uit van Vebego International, een Nederlandse groep in facility services en gezondheidszorg met activiteiten in 4 landen (Nederland, België, Zwitserland en Duitsland). De groep stelt meer dan 35.000 mensen tewerk.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is hot en een bekommernis voor veel bedrijven. Bij Care zit het maatschappelijk verantwoord ondernemen in de genen. Zo werken ze zo groen en ethisch mogelijk, bieden ze oprecht kansen aan kansengroepen en steunen ze maatschappelijke projecten.

 

Delen