Marinio, Bart, Mandiang, Monika en Nazmiye in finale Schoonmaker van het Jaar Belgie

oktober 31, 2017 in België

Na wikken en wegen en zorgvuldig doornemen van alle informatie over de kandidaten is de jury gekomen tot vijf Belgische finalisten en vijf Nederlandse finalisten. Nu is de vraag: wie wordt op 7 december verkozen tot Schoonmaker van het Jaar 2017 België? Marinio Babel (Algemeen Ziekenhuis Sint-Jozef), Bart De Lie (Belcco/vliegende ploeg glasbewassing), Mandiang Tida Kote (EW Facility Services/Pullman Brussels Midi), Monika Lata (Vectro Herent) en Nazmiye Yumer (EW Facility Services/La Royale Lodge Group) zijn in de race.

Aan de jury de moeilijke taak om de winnaars aan te wijzen. Elke inschrijving voor Schoonmaker van het Jaar gebeurt op basis van criteria, zoals inzet, betrokkenheid, motivatie, opleiding, ervaring en kennis(overdracht). Juryleden geven de ingediende kandidaten individueel op basis van de criteria cijfers. Die cijfers komen bijeen en worden nogmaals besproken.

Uit alle kandidaten kiest de onafhankelijke jury zo tien halve finalisten voor België en tien halve finalisten voor Nederland. Zij krijgen een bezoek van een van de juryleden, waarbij het jurylid vaak met opdrachtgever, schoonmaakbedrijf en natuurlijk de schoonmaker zelf praat en de balans opmaakt. Ook dan spelen de eerder genoemde criteria weer een belangrijke rol. Schoonmakers zijn best nerveus voor zo’n bezoek, maar vinden het ook leuk. “Ik vind het al een eer op zich dat ik word gezien”, reageert een van de schoonmakers.

Schoonmaker werkt toch niet op de werkvloer
Soms komen juryleden bijzondere situaties tegen. Zoals een erbarmelijk hotel, waar de schoonmaker in kwestie toch er het beste van maakt. Of een schoonmaker die niet daadwerkelijk op de werkvloer blijkt schoon te maken. Terwijl dat wel een vereiste is in de criteria. Dan valt die betreffende schoonmaker helaas af.

Na de bezoeken leggen de juryleden hun bevindingen en de scores naast elkaar. Die beraadslaging is moeilijk genoeg, want de 20 halve finalisten zijn nu eenmaal niet voor niets zo ver gekomen. De hamvraag dan: wie zijn de vijf finalisten voor België en wie zijn de vijf finalisten voor Nederland? Uit dat beraad, waarbij de juryleden niet over een nacht ijs gaan, zijn deze kandidaten gekozen.

De vijf finalisten van België
(op alfabetische volgorde)

Marinio Babel
Werkzaam bij: Algemeen Ziekenhuis Sint-Jozef

Bart De Lie
Werkzaam bij: Belcco/vliegende ploeg glasbewassing

Mandiang Tida Kote
EW Facility Services/Pullman Brussels Midi

Monika Lata
Vectro Herent

Nazmiye Yumer
EW Facility Services/La Royale Lodge Group

Verkiezing
Wie worden de Schoonmakers van het Jaar 2017 voor België en voor Nederland? Op donderdag 7 december worden tijdens een feestelijke bijeenkomst in Het Ketelhuis in Eindhoven de prijzen uitgereikt.

Gerelateerd artikel:

10 Belgische schoonmaaktoppers in halve finale Schoonmaker van het Jaar

Delen