Zomergasten (6): Laetitia Simonis (Dolmans): “Laten we als branche realistisch blijven”

augustus 23, 2017 in Bedrijven vertellen

Schoonmaakjournaal Dolmans Laetitia Simonis nieuw“Laten we als branche realistisch blijven en voor ogen houden waar het werkelijk om draait”, motiveert Laetitia Simonis, directeur van Dolmans Specialistische Reiniging en een van de gasten die we spreken voor de serie Schoonmaakjournaal Zomergasten. De rubriek waarin mensen met een visie, mening, en een zomerse kijk op de wereld van de professionele schoonmaak aan het woord komen.

Waar staan we nu?

Welke trends ziet u in de huidige schoonmaakbranche?
“Voor mij is het erg zichtbaar dat er steeds meer van de schoonmaakmedewerker vereist wordt. Dit als onderlegger voor de begrippen beleving en ontzorging. Maar mogen en kunnen we van alle medewerkers verwachten dat ze perfect zijn? Laten we als branche realistisch blijven en voor ogen houden waar het werkelijk om draait: een medewerker die goed zijn werk doet, uitstraalt dat hij het naar zijn zin heeft en vriendelijk is tegen de medewerkers van de klant. Dan gaat de rest vanzelf.”

Eens of oneens

Inbesteding door de overheid is een zorgelijke ontwikkeling
“De argumenten waar de overheid de inbesteding mee vergoelijkt, zijn naar mijn mening wat achterhaald. De schoonmaakbranche heeft zichzelf al bewezen. Voor nu biedt de inbesteding kansen om verder te kijken. We zijn een redelijk traditionele markt en dit is onze wake-up call. Ik ben ervan overtuigd dat kwaliteit altijd boven komt drijven.”

Technologie verandert de wereld van de schoonmaak
“Natuurlijk. Ik zie zeker snelle ontwikkelingen op het gebied van de sturing en het inzicht. Maar ik wil wel benadrukken dat de toevoeging van technologie functioneel moet zijn en de medewerker moet ondersteunen in zijn werk. De medewerker blijft in mijn optiek altijd het belangrijkste. Hij maakt het verschil en niet een snellere schrob-zuigmachine. Ik ben nieuwsgierig naar de ontwikkelingen, maar laten we eerlijk zijn, de glimlach en vriendelijke houding van de schoonmaker zijn nog steeds doorslaggevend omdat we allemaal mensen zijn.”

Multidienstverlening biedt perspectief voor alle schoonmaakbedrijven
“Multidienstverlening is een ontwikkeling die wel bij je bedrijf moet passen. Daarnaast wil de ene klant totaal ontzorgd worden, terwijl een ander liever single-service contracten inkoopt. Ik raad bedrijven aan vooral geen oneigenlijke dingen te doen. Blijf vertrouwen hebben in je eigen kracht en kunnen. Daar zit uiteindelijk je kwaliteit.”

Door SROI krijgt iedereen een kans op de arbeidsmarkt en de schoonmaakbranche is daarin van grote betekenis
“Ja, de schoonmaakbranche biedt veel werkgelegenheid. De insteek voor elk bedrijf moet zijn dat het toegevoegde waarde heeft voor de medewerker, de werkgever en de klant. We moeten dit met de juiste motieven doen; dit kan alleen succesvol zijn door goede en actieve samenwerking met partners. Ook intern moet er enthousiasme zijn dat deze medewerker een volwaardig teamlid is. Het mag niet zo zijn dat we aan de ene kant de medewerkers met beperking voorrang geven met als resultaat dat medewerkers zonder beperking uit het arbeidsproces vallen.”

De toekomst

Waar staat de schoonmaakbranche over vijf jaar?
“Bedrijven zullen flexibeler moeten zijn. Snelheid, ondernemerschap en maatwerk worden key. En ik denk dat we keuzes gaan maken op basis van kwaliteit en vertrouwen. De gemiddelde contractduur wordt langer omdat klanten gaan inzien dat een goede samenwerking opbouwen tijd kost.”

En waar staat Dolmans over vijf jaar?
“Dolmans is dan nog steeds die unieke groep van specialistische bedrijven, die flexibel maatwerk levert bij calamiteiten, in de specialistische reiniging en in de facilitaire dienstverlening. We hopen dat medewerkers en klanten dan nog steeds een goed gevoel bij ons hebben omdat we niet alleen facilitaire zaken maar vooral ook de zorgen uit handen nemen. Door bewust te groeien en te ontwikkelen in de relaties met onze klanten en met onze medewerkers, willen we tot de meest klantgerichte ondernemingen van Nederland behoren.”

Delen