Rita Brouwer, dagvoorzitter FMG-symposium: “Durf jij het aan om te veranderen?”

Vaak praten we over de technische kant van schoonmaak. We zetten nu eens de mens centraal”, stelt Rita Brouwer, manager Kenniscentrum bij Alpheios. Voor iedereen een droombaan. Het kan! luidt de titel van het symposium van beroepsvereniging FMGezondheidszorg op donderdag 7 december in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. “Het wordt een interactieve middag. We gaan echt aan de slag met betekenisvol werk, met mensen in hun kracht zetten, want dat thema mag wel eens aan de orde komen.”

In haar dagelijkse zakelijke rol als manager Kenniscentrum bij Alpheios bezoekt Rita Brouwer (schoonmaak)bedrijven, (zorg)organisaties en -instellingen: “Onze opdracht is om de performance van de schoonmaak in de zorg te verbeteren. De kwaliteit moet bijvoorbeeld omhoog, want de klant is niet helemaal tevreden. We voeren dan een onderzoek naar Betekenisvol werk uit en doen de zogenaamde drijfverentest: wat betekent werk voor jou? Betekent het dat je met plezier werkt? Krijg je voldoende aandacht van je leidinggevende? Kun je je als vakman of -vrouw voldoende ontwikkelen? Op basis van dit onderzoek bekijken we de verbetermogelijkheden voor de uitvoering van de schoonmaak en we gaan met de mensen aan de slag om dit voor elkaar te krijgen.”

Mens in plaats van techniek
Vroeger zag je in dit soort gevallen veel technische oplossingen, de laatste jaren richten we ons op de mens. Je ziet vaak een gat tussen managers en objectleiders of hoofden Schoonmaak. Visie en praktijk kunnen uit elkaar liggen: zo vaak worden protocollen verschillend geïnterpreteerd.” Brouwer over de oplossing: “We gaan leidinggevenden coachen: hoe krijg je je mensen zover? Educatief leiderschap heeft niets met materialen te maken. En mensen mogen fouten maken, maar uit ons onderzoek komt ook wel naar voren, dat mensen bijna geen fouten meer durven te maken.”

Mensen in hun kracht zetten
Vebego, waartoe Alpheios behoort, heeft een sterke focus op mensen. Mensen in hun kracht zetten, dat is de missie. Voortbordurend hierop organiseren FMGezondheidszorg en Alpheios op donderdag 7 december het symposium Voor iedereen een droombaan. Het kan!

Brouwer neemt de rol van dagvoorzitter op zich en blikt vooruit: “Het wordt een interactieve middag met weinig grote plenaire sessies, maar met workshops. We gaan die middag écht met z’n allen aan de slag. We willen de deelnemers aan het symposium informeren en inspireren om eens anders te organiseren.”

Een voorbeeld
“Een van de gastsprekers pakt het 21e eeuws organiseren bij de kop. Zelfsturing, het loslaten van het budget en een andere manier van organiseren vragen om een ander type leiderschap. Durf jij het aan om te veranderen? Dat wordt de vraag én uitdaging voor de deelnemers. We werken eraan dat iedereen na het diner met een paar ideeën naar huis gaat en denkt: ‘Dat gaan we morgen doen’.”

Over het FMGezondheidszorg-symposium
Het personeelstekort in de gezondheidszorg is nijpend. Hoe kom ik aan goede en gemotiveerde medewerkers? En hoe hou ik ze binnen én blij? Dat is de rode draad van het symposium van beroepsvereniging FMGezondheidszorg op donderdagmiddag 7 december in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Voor iedereen een droombaan. Het kan! heet het symposium, dat FMGezondheidszorg en Alpheios samen organiseren. Met inspirerende en informerende bijdragen over zorgveranderingen en veranderingen in de zorg.

Aanmelden kan reeds via deze link naar de website van FMGezondheidszorg. 

Gerelateerd artikel: 7 december FMG symposium: Voor iedereen een droombaan. Het kan!