Rita Brouwer (Alpheios) over Zorgtotaal: “In control komen is echt essentieel voor zorgorganisaties”

De zorg is in beweging. En hoe! Vergrijzing, arbeidskrapte en budgetbeperking, maar ook marktwerking, technologische ontwikkelingen en trends als beleving en persoonlijke zorg met meer welzijn en gezondheid. Maar waar staat schoonmaak? Op de aankomende vakbeurs Zorgtotaal – van dinsdag 12 tot en met donderdag 14 maart in Jaarbeurs Utrecht – is het thema Met hart en ziel voor de zorg. Alpheios is een van de 200 exposanten en geeft als specialist juist op deze beurs aandacht aan de essentiële meerwaarde en keuze voor schoonmaak en reiniging. En dus voor infectiepreventie. Voor… leven of dood. “Kennis voor infectiepreventie is vaak wel in huis. En toch staan er nog steeds zorgorganisaties onder verscherpt toezicht van de Inspectie (IGJ).” Met Rita Brouwer, manager Service Concepts bij Alpheios, nemen we een aanloopje naar de bewegelijke zorgmarkt en de aankomende vakbeurs.

“Op Zorgtotaal ligt onze focus uiteraard op infectiepreventie. We worden er als Alpheios vaak mee geassocieerd, maar zetten het dit jaar nog nadrukkelijker op de kaart. We merken waar de grote behoefte zit; niet inhoudelijk maar aan procesmatige kennis is behoefte. Want hoe krijg je als zorgorganisatie de zorgprocessen onder controle? Een besmetting of uitbraak altijd voorkomen is niet realistisch, maar altijd in control zijn wel”, overtuigt Rita Brouwer, manager Service Concepts bij Alpheios.

“Zorgmanagers worden ‘en passant’ verantwoordelijk voor de schoonmaak”

“DIP’ers, preventiemanagers, zorgmanagers: zorgorganisaties hebben over het algemeen alle kennis in huis. En toch staan er nog steeds organisaties onder verscherpt toezicht. Niet zo gek als je ziet dat zorgmanagers ‘en passant’ verantwoordelijk worden voor de schoonmaak. De facility manager heeft een meer adviserende rol en is niet meer verantwoordelijk voor de schoonmaak. Maar schoonmaak is wel essentieel voor een veilige zorgomgeving.”

Bruggenbouwers
“Je ziet de trend dat steeds meer mensen binnen zorgorganisaties bij infectiepreventie betrokken worden. Wij zijn de bruggenbouwers tussen de verschillende disciplines in de organisatie. We bouwen en vertalen risico’s en processen naar de werkvloer. Je ziet namelijk dat DIP’ers de boodschap moeilijk over de bühne kunnen krijgen. Dus bouwen en implementeren wij, zodat iedereen wordt ontzorgd.”

Onder verscherpt toezicht
“We hebben niet de illusie dat we meer kennis hebben dan een DIP’er, maar wel hoe we zo’n proces in control krijgen”, vervolgt Rita. En dat is heel belangrijk, want het komt toch nog voor dat zorgorganisaties onder verscherpt toezicht staan of worden gezet. Pas dan komt schoonmaak op de kaart. Als we aan een bestuurder vragen ‘wat is jouw budget voor infectiepreventie?’, dan horen we vaak terug dat er een DIP’er en infectiepreventiemanager in de organisatie werkt. Maar daarmee ben je er nog niet. Soms is een cultuurshock nodig om de risico’s van infecties tussen de oren te krijgen, want je kunt nog zo’n mooie werkwagen van Alpheios hebben, maar als niemand een arts of verpleegkundige aanspreekt op zijn/haar handenwasgedrag. Tja…”

De oplossing: maak risico’s beheersbaar
Dat er een oplossing is, weet Rita ook: “We zagen dat twee jaar geleden toen een grote gerenommeerde zorgorganisatie onder toezicht werd gezet. De organisatie vroeg ons om haar schoonmaak te bekijken. We hebben processen geanalyseerd, waar en wat gaat er goed en wat mis, we brachten de risico’s in kaart, we zorgden voor opleidingen, taakomschrijvingen, maar bijvoorbeeld ook voor handenwasinstructies. We maakten risico’s beheersbaar, waardoor het toezicht bij deze zorgorganisatie eindigde. En zorgden ervoor dat deze organisatie altijd in control (ons motto) kwam. Hoe belangrijk is dat!”

Alpheios is uniek
De inmiddels 61-jarige Alpheios adviseert, traint én levert materialen en middelen. Dat blijkt uniek, maken we uit de woorden van Rita op: “Wij houden ons bezig met het ontwikkelen van mensen (training), het verbeteren van organisaties (advies) en het leveren van goede producten (machines en middelen). Op elk van deze drie punten zijn er goede concurrenten, maar ik ken niemand die het allemaal doet.”

Op de vakbeurs Zorgtotaal (van dinsdag 12 tot en met donderdag 14 maart in de Jaarbeurs Utrecht) kunt u Rita en haar collega’s Eric Hagenaars, Albert Vegter en Aswin Verhaag ontmoeten en met hen in gesprek gaan over… in control zijn en komen. “We willen bezoekers uitdagen: ben je al in control? We hebben een audit-concept ontwikkeld om de risico’s in infecties die zorgorganisaties lopen beheersbaar te maken. Een concept waarin de ontwikkelingen van mensen terugkomen, maar bijvoorbeeld ook schoonmaakmaterialen. We geven zes consults weg, dus het loont alleen daarom al de moeite om onze stand in hal 8 (B050) te bezoeken en ons team te spreken.”