Primeur: Makita introduceert eerste professionele robotstofzuiger

Als consument kan je al langer een robotstofzuiger kopen, voor de professionele schoonmaakmarkt was er nog geen versie ontwikkeld. Maar daar komt begin 2022 verandering in. Dan introduceert Makita de eerste robotstofzuiger geschikt voor de schoonmaakbranche. Een compacte versie met een eigen app voor gebruikersinstellingen.

Robotisering is hot. De vraag neemt alleen maar toe, vanuit ergonomische redenen maar ook vanwege het huidige personeelstekort in de schoonmaakbranche. Robots nemen taken over en bieden meer gemak in toepassing door het gebruik van accu’s. Dus geen onhandig rondslingerende snoeren meer, niet zoeken naar stopcontacten, meer vrijheid en meer tijd voor de overige of extra schoonmaaktaken. Een positieve bijdrage aan de beleving bij opdrachtgevers. Daarom focussen steeds meer bedrijven op de inzet van robots op de schoonmaakwerkvloer en het ontwikkelen ervan.

Eén van die partijen is Makita, sinds vier jaar actief in de schoonmaakbranche en een relatief jonge, maar technisch gespecialiseerde speler. Het bedrijf zag dat er al veel robots voor vloeronderhoud in ontwikkeling waren. Ernst-Jan Karels, accountmanager bij Makita: “Wij zien dat er veel ontwikkelingen zijn in de robotisering, maar dat die zich vaak richten op het nat reinigen van de vloer en voor grote oppervlaktes. Wij hebben er daarom voor gekozen een compacte stofzuigrobot te ontwikkelen die ook voor kleinere oppervlakken geschikt is zoals kantoren, klaslokalen en, door de geringe hoogte, warehouses en showrooms.”

Over de robotstofzuiger
“Deze eerste professionele robotstofzuiger van Makita ontstijgt het consumentenmodel maar is net zo gemakkelijk in gebruik.” Ernst-Jan gaat in op het gebruikersgemak: “Binnen vijf minuten kan iedereen de stofzuiger instellen via een app. Voordat je de stofzuiger gebruikt is het wel nodig om de ruimtes en routes te bepalen. Het apparaat bepaalt zijn weg door de verbinding met wifi en de geheugenfunctie. Het weet of het eerder in een ruimte is geweest en wat er te doen is. Een groot voordeel van deze robotstofzuiger is de compactheid waardoor stofzuigen onder stellingen of kasten ‘a piece of cake’ is, daar was tot nu toe geen goede oplossing voor. Ook is de stofzuigrobot geschikt voor het opzuigen van stof van een harde ondergrond, zoals in een magazijn of showroom.”

Tests tonen de voordelen
Ernst-Jan gaat enthousiast in op de tests die in Engeland bij het Wellington college zijn gedaan. “Na deze tests zijn er verbeteringen aan het gebruikersgemak toegebracht zoals de automatische homecoming. Ook werden de voordelen duidelijk: de ledverlichting, melding bij eventuele filterverstopping en het vervangen van borstels zonder extern gereedschap. Via de app zie je de reinigingsgeschiedenis, hoeveel procent is voltooid. Ook kun je per ruimte verboden gebieden instellen.”

Over Makita
Makita is vooral bekend van de powertools zoals boormachines en maaimachines. Het internationale bedrijf is enorm gegroeid en heeft naast bouw en tuin ook de schoonmaakbranche als pijler benoemd. Vier jaar geleden startte Makita’s professionele schoonmaaktak met een rugstofzuiger en meerdere gewone stofzuigers, nu volgt de robotstofzuiger en staat er een schrobmachine op de planning. “De ervaring die binnen het bedrijf is opgedaan in andere markten, nemen we mee richting schoonmaak. We weten waaraan machines technisch moeten voldoen om goed het werk te kunnen uitvoeren”, bevestigt Ernst-Jan die als accountmanager de eerste contactpersoon is voor schoonmaakgroothandels en schoonmaakbedrijven.

Primeur
De eerste Makita robotstofzuiger wordt in de eerste helft van 2022 gelanceerd. Ernst-Jan zal na de introductie de klanten uitgebreid informeren over de mogelijkheden en toepassingen. “Het is een perfecte investering om te doen, want je helpt de schoonmakers door het fysiek zware werk over te nemen en het levert gemak en tijdwinst op.”
Bekijk alvast nu het filmpje (van Japanse moedermaatschappij):

Klik hier voor meer informatie over Makita.