Met Swingobot zet Sportcentrum Raalte in op hygiëne en efficiëntie

Schoonmaakjournaal - Taski Swingobot - Sportcentrum RaalteSinds kort beschikt Sportcentrum Tijenraan in Raalte over een TASKI Swingobot 1650: de gerobotiseerde schrobzuiger die zelfstandig vloeren reinigt. “Daarmee is een ambitieuze stap gezet om de schoonmaak beter en efficiënter te maken”, aldus Joke Derksen, teamleider zwembaden en projecten.

Sportbedrijf Raalte: voor iedereen in beweging!, zo luidt het motto. Sportbedrijf Raalte stimuleert een gezonde leefstijl door het aanbieden van sport- en beweegprogramma’s. Hierdoor wordt jong en oud geprikkeld om in beweging te komen en om grenzen te verleggen. Samen sporten voor iedereen en op elk niveau in een schone, veilige en moderne accommodatie.

Het beheer en de exploitatie van de gemeentelijke sportaccommodaties en de zwembaden Tijenraan in Raalte en de Tippe in Heino valt ook onder de verantwoordelijkheid van het Sportbedrijf. Daarnaast worden sportverenigingen ondersteund en geadviseerd.

Kennismaking met Swingobot
Joke Derksen, teamleider zwembaden en projecten”, vertelt: “Ik werk momenteel als coördinator van het Sportbedrijf mee aan de totstandkoming van de nieuwe sportaccommodatie Tijenraan. Dit gebouw moet in januari 2018 gereed zijn. Een groot deel van de facilitaire zaken valt onder mijn verantwoordelijkheid.”

Gezien haar facilitaire taken en interesse bezocht Derksen vorig jaar mei de ISSA/INTERCLEAN in Amsterdam: “Daar presenteerde en demonstreerde Diversey Care de nieuwe schrobzuigerrobot en ontstonden de eerste contacten.” Een demonstratie van de geheel zelfstandig werkende schrobzuigmachine Swingobot 1650 op de sportvloeren ter plaatse volgde: “We vonden wat we zochten”, concludeert Derksen.

Waarom de keuze voor een schoonmaakrobot?
Joke Derksen: “In Raalte wordt op hoog niveau handbal gespeeld, waarbij veel hars gebruikt wordt. Daardoor waren we heel veel tijd kwijt aan het reinigen van de vloer. Desondanks kregen we regelmatig klachten van andere gebruikers, dat de vloer niet goed schoon was. Door de inzet van een robot wordt de vloer autonoom, maar ook kwalitatief goed en gelijkmatig gereinigd.”

“De Swingobot zetten we nu voornamelijk op de vloeren van de sporthal en de spelzaal in. Deze zijn respectievelijk 42 x 28 meter en 28 x 16 meter. Iedere avond wordt er eerst stof gewist en daarna wordt de robot aan- en ingezet. Specifiek voor het gebied rond de cirkel is er een extra route geprogrammeerd om het hars goed te verwijderen.”

Veel tijd besparen
Over de consequenties voor de personele bezetting van robotisering zegt Derksen tot slot: “Onze opzet is dat de robot ons veel tijd gaat besparen, zodat we de investering terug kunnen verdienen ten opzichte van de personele kosten. Al is het nog wat vroeg om ervaringen te delen, meen ik dat de aanschaf van de Swingobot een goede keus is geweest.”

Op de foto van v.l.n.r.: Richard den Braver en René Everts van Diversey en Peter Gras, directeur Sportbedrijf Raalte

×