HECTAS en AEB: schoonmaken in een wereld vol afval

juli 10, 2017 in Bedrijven vertellen

Schoonmaakjournaal Hectas AEG schoonmaak en afval 1Dagelijks komen 600 vrachtwagens met afval aan bij AEB Amsterdam en verwerkt men er jaarlijks zo’n 1,4 miljoen ton afval. In een omgeving met zoveel vervuiling kan schoonmaak gerust topsport genoemd worden. In 2016 gingen HECTAS Facility Services en AEB de uitdaging in industriële reiniging samen aan. Inmiddels kijken beide organisaties met een goed gevoel terug op hun eerste jaar als partners.

AEB is de afvalverwerker van de gemeente Amsterdam en 19 partnergemeenten in de regio. HECTAS verzorgt met een team van 31 vaste medewerkers en een wisselend aantal uitzendkrachten op het AEB-terrein onder andere de reiniging van sanitair, onderhoud van vloeren en stofverwijdering. Ook de specialistische reiniging van productieonderdelen zoals bandtransporteurs en zeeftrommels behoort tot de taken. Daarnaast levert HECTAS diverse ondersteunende diensten tijdens revisies en voor bijvoorbeeld het transport en verladen van reststoffen, onderhoud van het buitenterrein en brandwachten.Schoonmaakjournaal Hectas AEG schoonmaak en afval 2

Serieuze schoonmaak
Het schoonmaakonderhoud in de installatie van AEB is zeer belangrijk”, vertelt Cor Beck, coördinator Industriële Reiniging bij AEB. “Alleen al het sanitair is bijna een fulltime taak, want er lopen dagelijks zo’n 200 mensen in de fabriek. En tijdens revisies komt daar nog eens 400 man per dag bij, zeven dagen per week. Maar de schoonmaak is ook belangrijk voor het preventief onderhoud. Want als er niet goed schoongemaakt wordt, kan er een storing ontstaan en valt de hele verbrandingslijn stil. Dat kost ons tienduizenden euro’s per dag, dus we doen er alles aan om dat te voorkomen.”

Intensief werk
Industriële reiniging is zwaar en fysiek werk”, geeft Beck aan. “De medewerkers van HECTAS werken soms in kleine, afgesloten ruimtes en in zeer stoffige en warme omgevingen waar gevaarlijke stoffen aanwezig kunnen zijn.” Met name wanneer een van de productieonderdelen een storing aangeeft verrichten de schoonmaakmedewerkers bijzondere taken. Bijvoorbeeld wanneer ijzerdraad in de ontslakker vast komt te zitten. Na het verbrandingsproces blijven resten (slak) achter die afgevoerd worden naar de zogenaamde ontslakker. Bij een storing moeten medewerkers van HECTAS met alle hulpmiddelen die voorhanden zijn, zoals een hark en een brander, zorgen dat de verstoring opgelost wordt.

Structuur én flexibiliteit
Bij AEB moet de schoonmaakdienstverlener bij storingen of calamiteiten uitermate flexibel zijn en extra personeel kunnen inzetten. “Onze leveranciers moeten goed vasthouden aan de structuur van de fabriek, zeker in verband met de veiligheid. Maar tegelijkertijd is flexibiliteit ook heel belangrijk”, aldus Beck. “In geval van een calamiteit neem ik contact op met de objectleiders Serkan en Ergun van HECTAS, die veel ervaring en kennis in huis hebben over AEB. Samen bepalen we dan welke zaken even minder belangrijk zijn en met welke werkzaamheden we kunnen schuiven. De objectleiders bepalen daarmee voor een groot deel het succes van de opdracht, zij zijn letterlijk goud waard voor ons”, vertelt Beck.

Safety Award
Ook Pieter Oosterloo, regiomanager bij HECTAS, is zich bewust van het belang van een goed ingerichte dienstverlening. “Het belangrijkste in deze omgeving is dat je zeer flexibel bent, goed meedenkt met de wensen van de opdrachtgever en veilig werkt. Naast de reguliere werkzaamheden moeten we continu klaarstaan voor afwijkingen of storingen. Wij weten als geen ander dat ook veiligheid voor onze industriële klanten de hoogste prioriteit heeft. In juni 2016 wonnen we bij AEB zelfs de Safety Award, een mooie waardering voor onze inspanningen voor veilig werken!”

Over HECTAS
HECTAS is facilitair dienstverlener in de breedste zin van het woord. We spreken uit honderd jaar ervaring. Bovendien steunt onze dienstverlening op drie solide pijlers: Mens, Zichtbaar en Duurzaam. Wij zeggen niet alleen dat we de mens centraal stellen, we doen het ook. HECTAS houdt rekening met de bijzonderheden van uw organisatie, uw activiteiten en uw medewerkers. Zo verdiepen wij ons in uw wensen en de specifieke kenmerken van uw branche en combineren die met onze kennis en ervaring. Op die manier komen we tot praktische en creatieve oplossingen. En daarin gaan we verder dan alleen de zorg voor een schoon bureau. En met vijf vestigingen in Nederland, zijn we altijd dichtbij. HECTAS kent daarnaast nog eens 40 vestigingen in vijf andere Europese landen.

 

Delen