FMG-congres: groots denken in kleinschalige woonvormen

“De kosten voor de zorg in Nederland worden steeds hoger; de zorg wordt onbetaalbaar.” Met dit vooruitzicht staat facility management in de gezondheidszorg voor een uitdaging om haar cliënten de juiste zorg en diensten te kunnen blijven bieden. Hoe doe je dat? Beroepsvereniging FMGezondheidszorg en Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, sloegen de handen ineen en organiseerden op 21 april het congres Van zorgen voor, naar zorgen dat. Inkopen voor kleinschalige woonvormen met aspecten als hygiëne en eten en drinken in de hoofdrol.

De trend die Roy Martini, segmentmanager Eten & Drinken van Intrakoop, waarneemt, dat de kosten voor de zorg in Nederland steeds hoger worden, maar ook dat de Nederlandse zorg de één na duurste ter wereld is, zet de ruim honderd deelnemers aan het voorjaarscongres van FMGezondheidszorg onder leiding van Jan van Haaster (hoofd BHV & veiligheid en arbo-coördinator bij HVO-Querido) direct bij aanvang van het voorjaarscongres met beide benen op de grond. “Zorg wordt onbetaalbaar. Er moet iets worden gedaan”, waarschuwt Martini.

FMG-congres - Livetekenaar slide 4

Livetekenaar Suus vatte op briljante wijze de congrespresentaties en maakte deze samenvatting van inkoopoplossingen voor ‘kleinschalige woongroepen’.

Wonen en welzijn
Intrakoop is de inkoopcoöperatie van de gezondheidszorg en vertegenwoordigt circa 600 zorginstellingen. Het grote vraagstuk van Martini tijdens het FMG-congres: wat is de beste inkoopoplossing voor eten en drinken: foodservice of retail? “Kleinschalige zorg bestaat al 25 jaar, maar de nadruk is steeds meer komen te liggen op wonen welzijn, naast zorg. Eten en drinken wordt gezien als hoogtepunt van de dag”, aldus Martini. Intrakoop creëert inzicht in food-concepten via een selectieplatform met leveranciers. Huuskes, Verscentrum en Van Hoeckel zijn reeds aan het platform toegevoegd, een vierde partij is aanstaande; ieder met zijn specifieke kenmerken. Uit de serie do’s & don’ts voor het inkopen van eten en drinken, en de keuze retail of foodservice dit advies: “Staar je niet blind op de prijs van het potje pindakaas, maar kijk naar het concept”.

Gedachte met risico’s
Aan de gedachten dat kleinschalige woonvormen vergelijkbaar zijn met de thuissituatie kleven gevaren, weet ook de tweede spreker: Peter Molenaar. Als deskundige van de GGD Amsterdam schetste Molenaar Amsterdam in cijfers met onder meer 881.000 fietsen, 54.857 hotelbedden, 822.272 inwoners en 900 daklozen. In de opvangcentra van die laatste groep komt Molenaar als deskundige Infectiepreventie regelmatig, zo ook bezoekt en adviseert hij kindercentra, zorginstellingen, tatoeshops en cruiseschepen. “Want stel je eens voor wat er gebeurt als het norovirus op een cruiseschip uitbreekt en een derde van de bemanning ziek wordt.”

GGD Amsterdam is de grootste en oudste Geneeskundige en Gezondheidsdienst van Nederland. De dienst zet zich iedere dag in voor de gezondheid van de inwoners van Amsterdam. In totaal mocht GGD Amsterdam zich in 2014 voor 14.566 patiënten in de zorg inzetten. “Wat is hygiëne? Het ervoor zorgen dat jij en je omgeving schoon zijn. Het is gedrag”, zet Molenaar uiteen, want de norm voor de een ligt ergens anders dan voor de ander. En dat weet Molenaar helder over te brengen: in een fotoreportage legt de infectiepreventiedeskundige de alledaagse en herkenbare praktijk van de gevaren van (non) hygiëne en de speeltuin van bacteriën bloot: “Zo ontstaat een Artis aan schimmel”. Molenaar roept op om normen voor hygiëne af te spreken, een beleid voor infectiepreventie op te laten stellen, maar ook om de juiste middelen als handschoenen in te kopen en te communiceren over goed gebruik ervan.

FMG-congres - Livetekenaar slide 6

“Een indrukwekkend verhaal”: een treffende tekening door livetekenaar Suus

Ik wil (naar) de top
“Je wilt een berg beklimmen. Neem je dan de kortste weg, de spannendste of kies je voor de mooiste?” Een bergbeklimming van de K2 vormt voor Yvonne Nieland, hoofd hotelservices van gastheer GGz Centraal in Amersfoort, en haar collega Annemarie Lakerveld de symboliek voor hun inkoopcase: de aanbesteding op basis van prestatie-inkoop van de maaltijdvoorziening van de patiënten van GGz Centraal.

GGz Centraal is een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg in het midden van het land. GGz Centraal behandelt, begeleidt en ondersteunt mensen met psychische problemen, opdat zij de regie over hun eigen leven kunnen houden. Nieland en Lakerveld zagen zich na de fusie in 2011 voor de missie gesteld staan: twee keukens tot één samenvoegen en toch de zorg zo dicht mogelijk bij de patiënten aanbieden. “We hebben te maken met patiënten met verschillende psychologische aandoeningen, waarbij de een behoefte heeft aan structuur in zijn of haar maaltijdvoorziening, terwijl de andere juist wil kunnen kiezen”, legt Lakerveld uit.

Het oude patroon loslaten
Onder de titel Ik wil roti geven Nieland en Lakerveld inzicht in hoe zij de top van de berg hebben bereikt. Allereerst kozen zij voor een andere, gekaderde aanpak: “We vroegen leveranciers wie al naar de top is geweest. We laten ons leiden. Daarmee lieten we het oude patroon los. Daarnaast gaven we een maximaal investeringsbudget op.” Huuskes zag zich de aanbesteding gegund: ervaring in combinatie met samenwerken, meedenken en contractbeheer.

Wat heeft prestatie-inkoop de maaltijdenvoorziening van GGz Centraal gebracht? “Veel”, concludeert het presentatieduo. “Grotere tevredenheid bij klanten; optimalisatie van processen, budgetbeheer voor boodschappen en een app over eten voor kleine huishoudens.” Derhalve weerklinkt er een aanmoediging naar de congresdeelnemers om deze aanpak te volgen.

FMG-congres - Livetekenaar slide 10Hoe je de top kunt bereiken? Livetekenaar Suus ziet het zo.

Handvat
Tot slot de verrassende les Etiquetteleer door Gonnie Klein Rouweler. Voor de deelnemers aan het FMG-congres een handvat (of niet) over hoe zij zich het beste kunnen gedragen tijdens de aansluitende netwerkborrel.

Alvast voor uw agenda: het najaarscongres van FMGezondheidszorg is op dinsdag 8 november.

 

 

 

 

×