1 april 2016

FMG congres 21 april: Peter Molenaar (GGD Amsterdam): “Hygiëne, een gezamenlijke zorg”

De GGD Amsterdam is de grootste en oudste Geneeskundige en Gezondheidsdienst van Nederland, die zich iedere dag inzet voor de gezondheid van de inwoners van Amsterdam. Infectieziekten is een van de aandachtsgebieden. “Daarvoor is een goede hygiëne een belangrijk onderdeel. Een goede hygiëne is een gezamenlijke zorg. Hoe zorg je daar in je eigen organisatie voor?” Peter Molenaar, deskundige infectiepreventie IZ, stelt die vraag tijdens het congres van FMGezondheidszorg Van Zorgen voor, naar zorgen dat op dinsdag 21 april.

Ongeveer duizend GGD-medewerkers, verspreid over meer dan dertig gebouwen in de regio Amsterdam, zijn iedere dag druk in de weer om de gezondheid van de inwoners te bewaken en te bevorderen. De afdeling Hygiëne en Inspectie van het cluster Infectieziekten, adviseert en inspecteert instellingen, bedrijven en ondernemers op het gebied van hygiëne en infectiepreventie.

De praktijk
Peter Molenaar is van oorsprong verpleegkundige en na ruim 20 jaar klinische ervaring tien jaar geleden overgestapt naar de openbare gezondheidszorg. Als deskundige Infectiepreventie IZ bij GGD Amsterdam komt hij overal: “Je hebt te maken met veel aandachtsgebieden, zoals reiniging en desinfectie, uitvaartzorg, legionella, dak- en thuislozen, en voedveiligheid. Dus heb ik ook met iedereen te maken en kom overal: van kindercentra en zorginstellingen tot cruiseschepen. Want wat gebeurt er als er op een cruiseschip een infectieziekte uitbreekt en de halve crew raakt besmet? Daar moet je niet aan denken, maar je moet zo’n incident wel voor zijn.”

Geen richtlijnen
“Er is veel casuïstiek, waarvoor nog geen richtlijnen zijn. Dat maakt het soms lastig, maar juist ook uitdagend en boeiend”, vervolgt Molenaar. Dat hij een betrokken en gepassioneerd vakman is, voel je niet alleen als je met Molenaar in gesprek bent, maar ook zijn cv bevestigt het. “Behalve bij de GGD Amsterdam werk ik ook bij het LCHV, dat onderdeel is van het RIVM. Het LCHV stelt landelijke hygiënerichtlijnen op voor bijvoorbeeld ambulancediensten en kindercentra. Daarnaast ben ik lid van de expertgroep van WIP (Werkgoep Infectie Preventie), die de richtlijnen voor de zorginstellingen opstelt.”

Gedrag alles bepalend
Zovele functies, zovele instanties, zovele richtlijnen; toch is er nog veel werk aan de winkel. Molenaar: “Hygiëne heeft alles te maken met gedrag, maar ook met normen. Want wat vind jij schoon? Eén keer per dag douchen is voor jou misschien de norm, maar voor een dakloze is één keer per maand douchen normaal. Je moet met elkaar afspraken maken, anders bereik je die norm niet. Maar je moet ook in goede instructies voorzien, want zonder goede reiniging van de handen bijvoorbeeld heeft desinfecteren geen zin.”

Mix van theorie en praktijk
Wie deel neemt aan het congres van FMGezondheidszorg Van zorgen voor, naar zorgen dat op dinsdag 21 april bij GGz Centraal in Amersfoort plaatsvindt, weet na de bijdrage van Peter Molenaar wat goede hygiëne is, wat de mogelijke risico’s zijn voor cliënten en medewerkers als richtlijnen niet worden gevolgd en hoe je ervoor kunt zorgen dat er wél hygiënisch wordt gewerkt binnen de organisatie. “Ik zal het illustreren met veel voorbeelden en cases. De congresdeelnemers zullen zich bewust zijn van de risico’s, maar het moet niet omslaan in smetvrees.”

Aanmelden voor het congres kan reeds via: [email protected].  

 

 

Deel dit artikel

Ook interessant: